Grochówka z warzywami

Grochówka z wazrywami

To jest drugi przepis na grochówkę, pierwszy jest „do chleba” dosłownie z trzech składników. Tym razem na prośbę męża dodałam więcej składników.

– 400g grochu łuskanego
– 350g boczku wędzonego
– 500g ziemniaków
– 2 marchewki
– 2 cebule
– 2 l wywaru
– 2 łyżki suszonego majeranku

Groch zalej wodą zimną i odstaw na noc. Wodę odlej. Groch zalej ciepłym wywarem i gotuj 40 min. Boczek i cebulę pokrój drobno i zesmaż na patelni, dodaj do garnka i gotuj kolejne 20 min. Ziemniaki i marchew pokrój, dodaj do garnka i gotuj klejne 20 min. Majeranek dodaj po wyłączeniu gotującej się zupy, wymieszaj i można już podawać:)

Obiadku wyszło na 2 dni, na drugi dzień dodałam odrobinę wody bo zupa naturalnie gęstnieje.

8 thoughts on “Grochówka z warzywami

  1. Jako osoba totalnie zielona i nieogarnięta w kuchni muszę zadać to pytanie… Czy przez „2 litry wywaru” powinnam rozumieć bulion drobiowy? A może wywar warzywny? Czy zwykła kostka rosołowa wystarczy? :D

    Pozdrawiam

      1. Na kostce też wychodzi dobrze :) A nie pomyślałabym by po prostu rozpuścić masło w wodzie. Następnym razem tak spróbuję :)

        A tak poza tym – wychodzi PRZEPYSZNIE! Dziękuję!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s