Babka ucierana marmurek

Najłatwiejsze ciasto w świecie, w postaci zebry, marmurka, czy zwykłej babki. Polecam!:-)

– 200g masła
– 3/4 do 1 szklanki* cukru
– 0,5 szklanki mleka
– 4 jaja
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 budyniu śmietankowego
– 1 cukier z prawdziwą wanilią
– 1 łyżka kakao

– forma z kominkiem 24cm

Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka. Dodaj mąkę budyń proszek i cukier, podlewając mlekiem które ma temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno i wmieszaj ciasto. Blachę wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. Wylej 3/4 ciasta, do pozostałego ciasta dodaj kakao wmieszaj by nie było grudek i wylej równomiernie na wierzch ciasta.

Piecz w nagrznym piekarniku na 180 stopni 50 min.

Pachniało w całym domu, a ciasto miękkie i idealne do popołudniowej kawy:-)

* szklanka = 250 ml

4 thoughts on “Babka ucierana marmurek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s