Troszkę was zaskoczę ponieważ najbardziej jestem zachwyconą proporcją zalewy ta zalewa jest idealna do prawie każdej zapiekanki. Smaczna a przy tym bez dodatku śmietany. Koniecznie do wypróbowania przy quiche:-)
– 2 duże pory
– 1kg ziemniaków
– 200g szynki tostowej
– 1 łyżka suszonego tymianku
zalewa
– 150g jogurtu
– 0,5 szklanki mleka
– 2 łyżki mąki
– 4 jaja
– sól i pieprz
– forma na tartę 28cm
Por pokrój cienko i uduś na małej ilości tłuszczu z solą, powinien być idealnie miękki. Ziemniaki pokrój na 2-3 mm talarki i również uduś na patelni do miękkości z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Szynkę pokrój w kosteczkę.
Wymieszaj dokładnie składniki zalewy i dopraw solą i pieprzem według uznania.
Przełóż pora do naczynia dodaj 4 łyżki zalewy i wyrównaj łyżką. Dodaj ziemniaki i dodaj kolejne 4 łyżki zalewy rozsmarowując na całej powierzchni. Dodaj szynkę rozłóż ją równomiernie i wylej całą resztę zalewy. Posyp ziołami.
Piecz w nagrzanym piekarnki na 180 stopni do 1h bez termoobiegu.
Zapiekanka jest dość syta, na 4 osobową rodzinę wyszedł obiad na 2 dni. Polecam jako dodatek sos czosnkowy ponieważ tarta jest delikatna w smaku.