Zapiekanka z porem ziemniakami i szynką

Troszkę was zaskoczę ponieważ najbardziej jestem zachwyconą proporcją zalewy ta zalewa jest idealna do prawie każdej zapiekanki. Smaczna a przy tym bez dodatku śmietany. Koniecznie do wypróbowania przy quiche:-)

– 2 duże pory
– 1kg ziemniaków
– 200g szynki tostowej
– 1 łyżka suszonego tymianku

zalewa
– 150g jogurtu
– 0,5 szklanki mleka
– 2 łyżki mąki
– 4 jaja
– sól i pieprz

– forma na tartę 28cm

Por pokrój cienko i uduś na małej ilości tłuszczu z solą, powinien być idealnie miękki. Ziemniaki pokrój na 2-3 mm talarki i również uduś na patelni do miękkości z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Szynkę pokrój w kosteczkę.

Wymieszaj dokładnie składniki zalewy i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Przełóż pora do naczynia dodaj 4 łyżki zalewy i wyrównaj łyżką. Dodaj ziemniaki i dodaj kolejne 4 łyżki zalewy rozsmarowując na całej powierzchni. Dodaj szynkę rozłóż ją równomiernie i wylej całą resztę zalewy. Posyp ziołami.

Piecz w nagrzanym piekarnki na 180 stopni do 1h bez termoobiegu.

Zapiekanka jest dość syta, na 4 osobową rodzinę wyszedł obiad na 2 dni. Polecam jako dodatek sos czosnkowy ponieważ tarta jest delikatna w smaku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s