Ryba w sosie brokułowym (witlinek)

Inspiracją była wystawa w sklepie rybnym:))) A dokładniej gotowa rybka z zamrożonym sosem brokułowym. Pomyślałam „bez łaski – zrobię sama”! Kupiłam witlinka (rodzina dorszowatych) i zrobiłam:)

Przepraszam za jakość zdjęcia ale było robione o 17:00, niestety jest za ciemno na dobre zdjęcia;)

– 4 filety (600g) witlinka
– pieprz cytrynowy
– sól
– 1/2 brokuła
– 2 łyżki startego parmezanu parmezanu
– 200g śmietanki 30%

Brokuła gotuj do 6 min. Odejmij 2 różyczki do dekoracji, resztę zalej śmietaną i zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści.

Rybę oprósz pieprzem i solą. Zalej sosem i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 min.

Moja ryba do piekarnika była jeszcze nie do końca rozmrożona dzięki temu zachowałam jej smak i soczystość:)

8 thoughts on “Ryba w sosie brokułowym (witlinek)

  1. Robiłam dzisiaj i z przyjemnością informuję, że wszystkim smakowało :) jedyne co, to w moim przypadku lekko zamrożona ryba się nie sprawdziła – sos wyszedł trochę rzadszy niż Twój na zdjęciu, podejrzewam, że przez wodę z ryby właśnie.
    Co nie zmienia faktu, że jak najbardziej przepis udany, smakowało i będę robić częściej :)

  2. O, to super. Bo wczoraj mąż jak wyjmował zapiekankę z piekarnika, to przykrycie naczynia żaroodpornego włożył do zlewu, a ja nalewałam wody do czajnika i trochę tej wody poleciało na przykrywkę… Fakt, że przykrywki chwilowo nie mamy.
    Dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s