Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty

Inspirację wzięłam z książki „Przewodnik kulinarny BUŁGARIA” Z.Dimowski E.Rejmer M.Drewniak. Świetna literatura kulinarna:)

– 1kg ziemniaków
– 2 cebule
– 350g kiszonej kapusty
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kminku
– olej roślinny
– sól i pieprz

– 1/2 szklanki mleka
– 4 jaja
– 150g jogurtu naturalnego
– 2 łyżki mąki

Obrane ziemniaczki pokrój na talarki o grubości nie przekraczającej 1cm. Cebulę pokrój również na krążki dowolnej grubości. Ziemniaki i cebulę duś na patelni do miękkości ziemniaka z dodatkiem oleju.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kiszoną kapustkę poszatkuj drobno, przełóż na patelnię z czosnkiem, podlej olejem odrobinę i smaż by kapusta lekko ściemniała.

Taką kapustę przełóż na ziemniaczki, wyrównaj łyżką.

Mleko, jaja, jogurt i mąkę wymieszaj by nie było grudek. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kminku i zalej przygotowane wcześniej warzywa w naczyniu żaroodpornym.

Piecz 45 min w 180 stopniach.

Pysznie! Moim miesożercom ;) musiałam do tego po kotleciku usmażyć, ja zajadałam się samą zapiekanką.

Świetne połączenie smaków, polecam!

7 myśli na temat “Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty

  1. No, no , przyznam, że czegoś takiego nie jadłam jeszcze! U nas jak kiszona, to w postaci” parzybrody” ( kapuśniak z ziemniakami pure), lub bigosu szlacheckiego lub postnego ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s