Buchta drożdżowa z serem


– 500g mąki tortowej
– 3 jaja
– szczypta soli
– 1/2 szklanki mleka
– 100g masła
– 150g cukru
– 7g drożdży instant, lub 50g świeżych

– 250g twarogu tłustego
– 4 łyżeczki cukru
– 1 jajko

– 1 jajko do posmarowania ciasta
– tortownica 24cm

Świeże drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw. Jak zaczną “bąbelkować” są gotowe do dalszej przemiany. Drożdże instant nie potrzebują osobngo wyrastania.

Dodaj mąkę jajka, masło i sól. Wszystko pięknie zagnieć i odstaw. Jak ciasto podwoi swoją objętość (1-1,5h) jest gotowe do pieczenia.

Możesz też wyrobić ciasto w wypiekaczu do chleba, jest tam taki program na samo wyrabianie i wyrastanie trwa 1,3h.

Ser utrzyj z cukrem i jajkiem. Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj jak na struclę, rozsmaruj masą serową i zawiń. Roladę potnij na 6 równych kawałków i przełóż do wysmarowanej tłuszczem tortownicy miejscem przecięcia do góry. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch surowych zawijasów. Posypałam dodatkowo wierz 2 łyżeczkami cukru.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni 1h. Przepyszna drożdżówka do porannej kawy, a dzieciom do mleka:)

Umiarkowany w słodkości pyszny poranek:)

3 thoughts on “Buchta drożdżowa z serem

  1. Pycha ! Uwielbiam takie wypieki … :) Chyba spróbuję zrobić w wypiekaczu w przyszły weekend ( dopiero wczoraj wypalałyśmy z mamą nowy piekarnik po przeprowadzce i jeszcze nic w nim nie piekłam więc nie zaryzykuję takich pyszności !) :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s