Kurczak po grecku

Oczywiście ten kurczak nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką, natomiast smak tej potrawy przypomina mi przepyszną jarzynką duszoną na maśle właśnie do ryby po grecku (danie świąteczne).

Mam jednak nadzieję że wybaczycie mi tą nazwę i zaufacie że to coś pysznego:)

– 8 kawałków z kurczaka (około 850g)
– przyprawa do kurczaka (lub: papryka słodka, pieprz czarny, sól)
– 2 cebule
– 1 duża marchewka
– 1 pietruszka
– kawałeczek selera
– 50g masła

Kurczaka przypraw dzień wcześniej i odstaw do lodówki na noc. Przełóż do naczynia żaroodpornego (lub brytfanki z przykrywką). Cebulę pokrój na cienkie półplastry i rozsyp na kurczaka, przypraw odrobinę solą i pieprzem. Marchewkę obierz, umyj i obieraczką do warzyw obieraj ją by uzyskać cienkie paski warzyw, tak samo zrob z pietruszką i selerem.
Na cebulę przełóż marchewkę, przypraw solą i pieprzem. Przełóż pietruszką i selrem i pzypraw ponownie. Na wierzchu rozłóż rozdrobnione masło.

Pieczemy pod przykryciem 1h 195 stopni, następne 30 min w 180 stopniach.

Bardzo smakowite jadło:) Polecam!

One thought on “Kurczak po grecku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s