Sernik wiedeński z białą czekoladą w sosie z pomarańczy

Ten sernik jest jak dama w pięknej sukni, delikatne ciasto ubrane w sos jest przepysznym deserem dla najwybredniejszych smakoszy.

ciasto
– 0,5 kg sera (zmiel 3 krotnie, lub kup gotowy mielony)
– 6 żółtek
– 50g białej czekolady
– 3 łyżki cukru

polewa
– 50g białej czekolady

sos:
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka masła
– 0,5 szklanki wody
– 1 pomarańcza
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru

Ciasto:
Żółtka zmiksuj z cukrem na pianę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do żółtek. Dodaj ser i wymieszaj na gładką masę.

Przełóż do 22cm tortownicy i piecz przez 1,5h w 150 stopniach. Na dno piekarnika włóż ceramiczną miskę z wodą na okres pieczenia.
Na ostudzony sernik rozsmaruj roztopioną czekoladę. Schłodź.

Sos:
Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj wodę i mieszaj by nie było grudek. Sparz pomarańczę, zetrzyj połowę skórki. Wyciśnij sok z pomarańczy dodaj startą skórkę i wymieszaj z podstawowym sosem, dodaj szczyptę soli i gotuj 10 min.
Następnie dodaj cukier i wymieszaj by cukier się rozpuścił.

Na talerzyk dajemy 2 łyżki sosu (ciepłego) i porcję zimnego sernika. Obiecuję pyszne doznania:)

7 thoughts on “Sernik wiedeński z białą czekoladą w sosie z pomarańczy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s