Focaccia z oliwkami

Przepis dostałam od mojej kochanej Teściowej. Oczywiście wiele jest przepisów w necie, ale szukałam przepisu gdzieś na piśmie;)

ciasto
– 500g mąki
– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 250g letniej wody
– op drożdży instant (7g)
– 6 łyżek oleju roślinnego (lub oliwy z oliwek)

2 blachy 30x25cm

dodatki
– słoiczek zielonych oliwek manzanilla Fine Food* (142g bez zalewy) – nadziewanych migdałami i pastą paprykową
– pomidory suszone Fine Food Bio

Drożdże instant nie potrzebują wyrastania, wymieszaj je z olejem, wodą i cukrem. Mąkę wymieszaj z solą i rozmarynem. Wymieszaj wszystko i dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość

Blachy nasmaruj grubo masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj równomiernie i przełóż do blachy. Poukładaj oliwki na ciasto lekko je dociskając. Piecz w 180 stopniach 25 do 35 min.

Świetna przekąska i śniadanie do pracy na kilka dni:)

* Seria Fine Food jest dostępna w sieciach Makro Cash and Carry. Dziękuję sieci Makro za inspirującą paczkę.

5 myśli na temat “Focaccia z oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s