Kotlety z dyni i ryżu

– 800g dyni (z czego miąższu 470g)
– 300g (ugotowanego) ryżu
– 2 jaja
– sól i pieprz

Dynię obierz, wydrąż i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z ryżem, jajkami i dopraw do smaku.

Przy smażeniu placki trzeba poprawić na patelni ponieważ konsystencja ciasta jest dość „niestabilna”. Jak długo smażyć? Smaż na małym ogniu, jak zetnie się spód by go przewrócić to jest gotowy:) Pomimo trudu obiecuję pyszne doznania smakowe.

Podałam z sosem czosnkowym.

6 thoughts on “Kotlety z dyni i ryżu

  1. Pytałaś o przepis Wiewiórki na sos chrzanowy: łyżka dobrego masła, szklanka wody, jedna trzecia lub jedna druga małego słoiczka chrzanu – najlepiej Polonaise – zagotować, sól, pieprz do smaku. Małą śmietanę 12 lub 18%, rozbełtać z dwoma płaskimi łyżkami mąki tortowej (żeby był biały). Wlać na gotującą się wodę z chrzanem i masłem. Gotować dwie, trzy minuty, mieszając. Gęstość zależy od ilości chrzanu i mąki. Wiewiórka daje więcej chrzanu, mniej mąki. Następnie zestawiamy z „gazu” i dodajemy zieleninę: szczypiorek lub pietruszkę. Można też go zrobić w wersji chrzanowo-koperkowej.

  2. placki REWELACYJNE! rzeczywiścię się rozpadają ( do jednej smażonej porcyjki dorzuciłam łyżkę mąki i było troszkę lepiej ze smażeniem ;) ) ale smak ZABÓJCZY! Moja 3-letnia córcia zjadła wieeeelką porcję :) DZIEKI ZA PRZEPIS :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s