Ryż z jabłkami

Żeby wyglądało ładniej na talerzu piekłam ryż z jabłkami w piekarniku (ryż zapiekany w słodkim beszamelu), znajoma piecze również ryż z jabłkami w zalewie śmietanowo-jajecznej. Dzisiaj chcę wam pokazać moje danie z dzieciństwa. Czyli gotowany ryż (najlepiej gotowany na mleku) i duszone jabłuszka z cynamonem.

na 4 porcje
– 300g ryżu jaśminowego (Kupiec)
– 435g obranych i oczyszczonych jabłek
– 100 ml wody
– 75g rodzynek
– 2 łyżki cukru
– cynamon
– śmietana 18%

Ryż ugotuj (najlepiej na mleku) według instrukcji na opakowaniu, dodaj szczyptę soli. Odstaw pod przykryciem. Jabłka zesmaż na głębokiej patelni, dodaj wodę, cukier i duś do miękkości. Teraz jabłka łatwo się rozpadają, więc nie odchodź od kuchenki. Rodzynki wrzuć na końcu do jabłek i chwilkę podgrzej. Gotowe.

Ryż podawaj z masą jabłkową, do każdej porcji również dodaj 2-3 łyżki śmietany, posyp cukrem i cynamonem. Smacznego!

4 myśli na temat “Ryż z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s