Konkurs z KOTANYI – Pyszne danie w 15 minut

Są takie dni kiedy nie mogę się skupić i inne sprawy tłoczą się w głowie, a obiad zjeść trzeba. Mam i dla was pewne rozwiązanie w podobnej sytuacji.

To mieszanki przypraw Pesto firmy KOTANYI, czas przygotowania do 15min, w tym samym czasie gotuje się również makaron. Mamy ciepłe danie szybciutko przygotowane by za chwilę wrócić do nurtujących swoich spraw.

– Pesto z bazylią i pomidorami
– Pesto z grzybami
– Pesto z peperoncini
– Pesto z pestkami dyni

Co zawiera mieszanka Pesto?

Pesto z bazylią i pomidorami

– pomidory granulowane
– cebula
– sól morska
– czosnek
– marchew
– pasternak
– bazylia
– pieprz
– rozmaryn
– pietruszka
Jak widzicie same naturalne produkty, mieszanka nie zawiera konserwantów ani substancji wzmacniających smak czy zapach.


Co trzeba zrobić by zdobyć zestaw przypraw pesto?

– Ugotuj danie w 15 min
– Podaj przepis w komentarzu tego konkursu
– Zrób zdjęcie z karteczką „Co na obiad w 15 min” i opublikuj zdjęcie na fb profilu bloga https://www.facebook.com/pages/Co-na-obiad/202439636446694 (jeśli nie masz konta na Facebook wyślij zdjęcie na mojego maila witaminkaa@gmail.com)

Okres trwania konkursu od 28-go do 11-go września. Wyniki zostaną opublikowane do dnia 16-go września.

Dla najsmaczniejszych pomysłów mam 3 nagrody:
I miejsce 15 produktów marki KOTANYI a w tym zestaw przypraw Pesto
II i III miejsce 10 produktów KOTANYi w tym zestaw przypraw Pesto

Kilka słów od producenta KOTANYI

Nazwa Pesto pochodzi z języka włoskiego i według klasycznej definicji oznacza sos składający się z liści bazylii lub majeranku i pietruszki, czosnku i sera zmiażdżonych w moździerzu, wymieszanych z oliwą i wodą. Najbardziej znane Pesto to genovese z bazylią i orzeszkami pinii.

Jeśli nie mamy pomysłu na własne pesto, możemy skorzystać z propozycji firmy Kotanyi – mieszanek przypraw w 4 smakach, dzięki którym szybko i bez wychodzenia z domu miłośnicy kuchni włoskiej przygotują prawdziwe włoskie sosy.

Pesto z bazylią i pomidorami   Pesto z grzybami   Pesto z peperoncini   Pesto z pestkami dyni

Regulamin konkursu „Pyszne danie w 15 min”

1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na wykonaniu potrawy w 15 min, podaniu
przepisu w komentarzu wpisu konkursowego oraz dodaniu zdjęcia na
fanPage’u bloga
https://www.facebook.com/pages/Co-na-obiad/202439636446694 – zdjęcie
powinno zawierać karteczkę z nazwą konkursu do którego jest kierowany.
3. Każdy uczestnik może dodać dowolną ilość odpowiedzi
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 3 laureatów : I
miejsce otrzyma 15 przypraw KOTANYI w tym zestaw przypraw Pesto, II i
III miejsce otrzymają 10 przypraw KOTANYI w tym zestaw przypraw Pesto
5. Okres trwania konkursu od 28-go do 11-go września 2012r.
6. Lista laureatów zostanie podana do dnia 16-go września 2012r na
stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie 30 dni od ogłoszenia
wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
11. Dane osobowe przekazane Organizatorowi przez uczestników konkursu
będą przez niego przetwarzane wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym
dla realizacji konkursu tj. wyłonienia laureatów oraz doręczenia
nagród. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak ich
niepodanie uniemożliwia otrzymanie nagrody. Każdy uczestnik konkursu
posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz do ich
poprawiania. Dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z przepisami
ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (j.t.:
Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.)

https://i0.wp.com/pl.kotanyi.com/typo3temp/pics/81ba8266ca.jpg

19 thoughts on “Konkurs z KOTANYI – Pyszne danie w 15 minut

  1. Oto moje szybkie danie
    SKŁADNIKI:
    Cukinia 300 gram
    pieczarki 5 sztuk
    papryka czerwona połowę jednej sztuki
    suszone pomidory z bazylią i oregano
    czosnek 3 ząbki
    sol
    pieprz kolorowy szczypta
    penne 250 gram
    Penne ugotowałam w lekko osolonej wodzie odcedziłam przełożyłam do miski . Cukinie starłam na wiórka i zaczęłam smażyć , dodałam czosnek w plasterkach i suszone pomidory
    z bazylia i oregano wymieszałam , posoliłam i popieprzyłam.. Pieczarki i paprykę czerwoną pokroiłam drobno w plastry cieniutkie i przesmażyłam z cukinią . Dodałam z zalewy suszone pomidory pokroiłam je drobniej . Wymieszałam z makaronem i podawałam na gorąco .

  2. Konkurs z Kotanyi
    Penne z kurczakiem i gorgonzolą
    Hasło u mnie troszke inne, z powodu braku dostepu do internetu a wypadło z głowy :). Danie nie mogło na to czekać bo już widelce były w dłoniach rodzinki
    Składniki (na 3-4 porcje):
    podwójna, pierś z kurczaka
    100g gorgonzoli
    150ml śmietanki słodkiej 12%
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka słodkiej/ostrej czerwonej papryki w proszku
    makaron penne (rurki)
    3 kostki mrożonego szpinaku
    Gotujemy makaron penne (wg instrukcji na opakowaniu). Kurczaka kroimy w drobną kostke, posypujemy papryka (u mnie ostra) i podsmażamy na patelni na złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek, Gorgonzole pokruszona, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy śmietanę, trzymamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje, doprawiamy pieprzem, solą do smaku. Dodałam jeszcze szpinak posmażony na maśle z przyprawami.
    Na talerz nakładamy makaron na to kurczak z gorgonzolą i szpinakiem. GOTOWE

  3. Penne z pesto z grillowaną cukinią, serem lazur i pestkami dyni

    1 opakowanie makaronu penne z 5 zbóż
    1 słoiczek Pesto
    1 cukinia zółta
    10 pomidorków koktajlowych żółtych
    Sól
    Pieprz
    Kawałek sera lazur złocistego
    1łyżka pestek dyni
    Bazylia świeża

    Makaron gotujemy aldente w osolonej wodzie. Cukinie kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej 3 minuty, pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy na palenie na kilka sekund. Makaron odcedzamy wrzucamy na patelnie, dodajemy Pesto, grillowaną cukinie i pomidorki. Doprawiamy pieprzem, solą. Posypujemy pestkami dyni i kawałkami sera lazur. Dekorujemy bazylią świeżą.

  4. Pyszne danie w 15 minut.Klopsiki w sosie z papryką i cebulką.
    Składniki;0,5kg mięsa mielonego z indyka,2 cebule,1 papryka żółta,ryż,1 sos pieczeniowy.Na wrzącą wodę,wrzucamy ulepione z mięsa kuleczki,gotujemy je na wolnym ogniu z 5 min,potem wrzucamy posiekaną cebulę,paprykę i dusimy z 8 min,zalewamy sosem jak się zagotuje to wyłaczamy gaz.I polewamy ryż,pysznym sosikiem,podajemy z ogórkiem kiszonym.

  5. Węglowodany, alkaloidy i fitoncydy (ogólnie znane jako aglio, olio e peperoncino)
    Porcja dla 4 osób
    Składniki:
    1 op. makaronu spaghetti
    oliwa z oliwek
    czuszka lub chilli (świeża lub suszona)
    czosnek 2-3 ząbki
    sól
    świeże liście bazylii
    Paczkę makaronu spaghetti wrzucamy do wrzątku (tuż przed zagotowaniem solimy wodę 2-3 łyżeczki). Na patelnię wlewamy 2-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony lub przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną czuszkę i rozdrobnione liście bazylii. Kiedy makaron jest już „al dente” podgrzewamy mieszankę na patelni i dodajemy makaron bez wypłukiwania skrobii! Całość podgrzewamy, aby uwolnić smaki i aromaty i mieszamy dokładnie. Podajemy na talerze, jeśli kto nie dba o linię może dodać parmezanu. Danie naprawdę proste i możliwe do przygotowania w 15 minut, a ponadto zdrowe i pożywne.
    P.S. Dozowanie czosnku i pepperoni pozostawiam indywidualnym gustom i poziomom tolerancji na alkaloidy. Smacznego!

  6. Słoneczne Fusilli
    Składniki:

    makaron Fussilli Lunghi
    Zielone oliwki
    czarne oliwki
    papryka czerwona
    cukinia
    roszponka
    sól czosnkowa
    feta
    oliwa z oliwek
    Sposób przygotowania:

    Na odrobinie oliwy extra vergine podsmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.Dodać drobno pokrojoną paprykę i oliwki.Warzywa doprawić do smaku.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie(powinien być al dente). Czosnek zmiksować z odrobiną oliwy.Dodać go do makaronu.Całość dokładnie wymieszać.Na talerzu układamy kolejno makaron z czosnkiem,smażone warzywa i pokrojoną Fetę.Całość dekorujemy roszponką.

    Smacznego!

  7. Klopsiki z serem feta w sosie pomidorowym:
    Składniki:
    – 0,5kg mięsa mielonego,
    -pół kostki sera feta,
    -1 jajko,
    -4 łyżki tartej bułki,
    -2 łyżeczki słodkiej papryki,
    -0,5 łyżeczki ostrej papryki,
    -szklanka bulionu,
    -mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
    -sól,pieprz,
    -natka pietruszki,
    -olej.
    Do zmielonego mięsa dodać jajko, ok.2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko razem wyrabiamy, robimy kulki, w środek wkładamy kosteczkę sera , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju w głębokiej patelni.Zalewamy bulionem połączonym z przecierem pomidorowym i gotujemy jakieś 13 minut na dużym ogniu ciągle pilnując i przewracając klopsiki.Pod koniec gotowania sos doprawiamy ostrą papryką i pieprzem.
    Smacznego!

  8. Oto moja propozycja do konkursu:
    Pomidorki z szynką i jajami.
    Składniki:
    5 jaj
    1/3 strąka papryki Palermo
    100 g pomidorków koktajlowych
    100 g szynki wędzonej
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1 łyżeczka oleju czosnkowo-cebulowego
    sól
    pieprz
    starty ser kozi Pecorino Romano
    Szynkę pokroić w paski, paprykę w krążki.
    Rozgrzać olej z masłem i podsmażyć na nim szynkę, paprykę i pomidorki.
    Wbić jaja nie mącąc ich za mocno i smażyć aż jaja się zetną.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Na wierzchu posypać startym serem kozim.
    Smacznego.
    Zdjęcie wklejam na tablicy na FB.
    Dorota

  9. Grillowana pierś z indyka pod pierzynką z gruszki z kurkami

    1 kawałek piersi z indyka
    1 gruszka
    ½ cukinii
    6 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
    10 dkg kurek
    Przyprawa do indyka kotanyi
    Sól
    Pieprz
    Bazylia
    Koperek świeży
    Oliwa z oliwek
    Pierś z indyka marynujemy w przyprawie do indyka kotani razem z oliwą z oliwek
    Cukinie i gruszkę kroimy na plastry i razem z piersią z indyka grillujemy na grillu elektrycznym albo patelni grillowej około 5-10 minut. Kurki smażymy na innej patelni 5 minut w miedzy czasie solimy, pieprzymy. Gruszkę wykładamy na talerz na to pierś z indyka, i posypujemy kurkami. Cukinie układamy na talerzu i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy koperkiem. Szybkie danie i smaczne

  10. ZUPA KREM Z POMIDORÓW
    – 3-4 szt. dojrzałych pomidorów
    – 1 puszka krojonych pomidorów
    – 1 cebula pokrojona w kostkę
    – 2 ząbki czosnku
    – 1 seler ( pokrojony w plastry )
    – śmietana
    – oliwa z oliwek
    – świeża bazylia
    – oregano
    – sól i pieprz do smaku

    Do garnka wrzucić pokrojony seler, 1 puszkę pokrojonych pomidorów, dojrzałe pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do garnka. 1 pokrojoną cebulę i 2 zmielone ząbki czosnku podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
    Podsmażone składniki dodać do garnka i gotować na średnim ogniu ok. 10 min.
    Po tym czasie można dodawać świeżą bazylię ( kilka listków ), oregano, sól i pieprz do smaku. Gotować kolejne 5 min. Zdjąć z ognia i całość zmiksować doprowadzając do gęstego kremu, Do smaku można dodać odrobinę śmietany.
    Do ozdoby można przyozdobić zupę listkiem bazylii.

    Smacznego!

  11. Spagetthi po węgiersku;
    składniki;makaron na spagetthi,sos węgierski gotowy w słoiku,1 cebula,2 ząbki czosnku,0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego.Gotujemy makaron w osolonej wodzie,na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem,jak zmięknie dodajemy mięso i smażymy razem,jak mięsko zmięknie dodajmy sos i dusimy chwilkę razem.Podajemy z ugotowanym makaronem :)

  12. Moje kolejne danie w 15 minut.
    Filet z kurczaka z warzywami i makaronem Chow Mein.
    1 filet z kurczaka
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    1/2 strąka papryki
    1/2 cukinii
    1 średnia cebula
    1/3 łyżeczki garam masala
    sól
    pieprz
    100 ml wina różowego
    olej do smażenia
    100 g makaronu Chow Mein
    50 ml śmietany 36%
    50 g startego sera żółtego
    kilka pomidorów koktajlowych
    listki bazylii do dekoracji
    I zaczynamy.
    Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.Paprykę w paski, cebulę w piórka a czosnek drobno siekamy.
    Filet kroimy na kawałki i obsypujemy garam masala a następnie smażymy na oleju.
    Dodajemy marchew, paprykę i cebulę i chwilę smażymy a następnie zalewamy winem i dusimy ok. 5 minut.
    Dodajemy śmietanę, ser żółty oraz pomidorki.
    Zagotować i połączyć z makaronem który wcześniej należy zalać wrzątkiem na 3 minuty i odcedzić.
    Wymieszać wszystko razem i smacznego.
    Udekorować listkami bazylii.
    Zdjęcie na tablicy na FB.
    Dorota

  13. Co na obiad w 15 minut

    Makaron z tuńczykiem

    300 g makaronu
    2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach(rozdrobniony też może być)
    2-3 łyżki kaparów
    1 duża cebula
    100-150 ml słodkiej śmietanki
    sól,pieprz

    Makaron ugotować al dente.Na odrobinie oleju z tuńczyka podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodajemy tuńczyka i kapary oraz śmietankę,chwilkę dusimy,doprawiamy do smaku.Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy z sosem.Gotowe:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s