Sos grzybowy

W piątek ślub cioci, było bardzo sympatycznie. A w sobotę dostaliśmy z przyjęcia mięso na obiad. Więc zrobiłam tylko sos i obiad gotowy:)

Na 4 steki wieprzowe
– 8 szt suszonych grzybów (3g)
– 4 żółtka
– 100ml śmietanki 18%
– 300ml wody
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki

Masło rozgrzej, dodaj mąkę i zasmaż ją w maśle mieszając. Wymieszaj śmietankę z wodą i wlej do patelni ciągle mieszając. Grzybki zmiel w szatkownicy i dodaj do sosu.
Patelnię ściągnij z ognia, zamieszaj. Dodaj żółtka, wmieszaj je w sos dokładnie mieszając.
Ewentualnie ponownie zagotuj wstawiając na chwilę na kuchenkę.
Teraz przypraw do smaku i gotowe:)

2 thoughts on “Sos grzybowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s