Zupa ogórkowa z podrobami

Jeszcze takiej ogórkowej nie robiłam wcześniej, to szwagierka kiedyś skwitowała moją ogórkową słowami „gdyby tu były podroby to by było idealnie”. Dała mi do myślenia. Wyszło przepysznie!

– 6 ogórków kiszonych (250g bez zalewy)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 1/3 pora lub 1 cebula
– plaster selera
– 500 g serc kurzych
– 2l wody
– sól i pieprz
– 50g ryżu basmati (Kupiec)

Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i usmaż na patelni do miękkości na 2 łyżkach masła.

Marchew, pietruszkę, seler i pora pokrój drobno (lub zetrzyj na tarce). Podroby oczyść i pokrój drobno (1 serce na 3 plasterki).

Do garnka dodaj pokrojone podroby i wypłucz dobrze. Zalej wodą, posól i wstaw do gotowania.

Jak podroby zaczną się gotować, odlicz 15 min. Następnie dodaj warzywa i odlicz kolejne 15 min. Na końcu dodaj ryż i gotuj ostatnie 15 minut. Dodaj ogórki, 1 łyżeczkę suszonego koperku lub 3 gałązki świeżego. Zagotuj i odstaw na chwilę by smaki się poznały bliżej.

Jeśli lubisz zupy zabielane dodaj odrobinę śmietanki 12-18%.

Podawaj z pieczywem. W domu wszyscy zajadali:) Polecam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s