Naleśniki owsiane

Mąkę gryczaną już robiłam, teraz czas na mąkę owsianą a z niej naleśniki będą.

Weź 200g płatków górskich owsianych i zmiel je w szatkownicy Triblade, lub w części rozdrabniającej (malaksera) swojego robota.

Uzyskaną mąkę dodamy do ciasta naleśnikowego. Ciasto naleśnikowe nie różni się od poprzednich proporcji które stosuje, dzisiaj jedynie tradycyjną mąkę podmieniam na owsianą.

– 200g mąki owsianej
– 2 jaja
– szklanka mleka
– szklanka wody
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego Propozycja Ekożerców

Mąkę, jaja, mleko, wodę, sól i olej zmiksuj porządnie i odstaw na 30 min do lodówki. Ciasto się lekko rozwarstwia, więc każdorazowo przed wlaniem ciasta na patelnię lekko zamieszaj.

Smaż cienkie placki lekko przypiekając ponieważ jeśli słabo je przypieczesz mogą ci się rozsypać. Pyszna alternatywa na śniadanie:) Podawaj z ulubionym dżemem, u mnie malinowy.

3 thoughts on “Naleśniki owsiane

  1. No a to jest prawdziwa inspiracja! Właśnie miałem ochotę na naleśniki i tylko konieczność użycia mąki mnie powstrzymywała (bo staram się ograniczać do minimum). Jednak z płatkami owianymi czemu nie?!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s