Chleb z czosnkiem i miętą (wypieki z automatu)

Automat zawsze przychodzi z pomocą kiedy późnym popołudniem w sobotę orientuję się że nie mamy pieczywa w domu:)
Po inspirację „jaki chlebek tym razem” zaglądam do sprawdzonej książki która posiada 300 przepisów na wykorzystanie automatu do chleba: „Domowy chleb” Yvan Cadiou..

– 500g mąki (typ 650)
– 20g masła
– 2 ząbki czosnku
– 2,5 posiekanej świeżej mięty
– 300ml wody
– 2 łyżeczki drożdży piekarskich
– 2,5 łyżki cukru
– 1,5 łyżeczki soli

Do formy do pieczenia wlej wodę, roztopione masło, sól, mąkę, cukier, drożdże.
Jeśli pieczesz w dzień to miętę i posiekany czosnek dodaj kiedy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatków.
Jeśli pieczesz w nocy (tak jak ja tym razem) dorzuć po prostu do składników.

Nastaw średnie zarumienienie skórki i wagę 700g. Piecz w programie podstawowym.

Wyszedł bardzo aromatyczny chlebek, w smaku nie jest dominująca ani mięta ani czosnek – wiem bo syn by grymasił;)

Polecam!

2 thoughts on “Chleb z czosnkiem i miętą (wypieki z automatu)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s