Lekka strucla z bakaliami i świeżą miętą

Ciasto wynikło niespodziewanie. Była wymiana lodówki na większą, ale zanim druga przyjechała to surowe ciasto uprzednio zamrożone zdążyło się rozmrozić. Na szybko miałam tylko bakalie. Mięta to już fanaberia, ale nie dominuje w smaku.

Ciasto pomimo że suche (jak to określił mój mąż) znika szybko i nikt nie grymasi.

Jednak tą struclę z serem muszę sobie zaplanować i zaczynam myśleć o kulebiakach:))

ciasto
– 500g mąki
– 3 jaja
– 1/2 szklanki mleka
– szczypta soli
– 100g masła lub dobrej margaryny
– op drożdży instant (7g)
– 150g cukru

Farsz
– garść daktyli
– garść morwy białej
– garść suszonych winogron
– garść skórki z pomarańczy
– 2 łodygi mięty z listkami

Z przepisu na ciasto wychodzą 2 strucle. Wykorzystałam jedną część ciasta a resztę przełożyłam do plastikowego naczynia i zamroziłam.

Margarynę rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, anyż, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)

Ciasto przekrój na pół, z jednej części formujemy struclę.

Rozwałkuj struclę na kwadrat o szerokości blachy w której będziesz piec. Farsz nakładaj według zdjęcia, zacznij od daktyli następnie winogrona, morwa, skórka z cytryny i mięta. Zawijaj za pomocą papieru do pieczenia lub ściereczki kuchennej.

Struclę przełóż do formy i odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.
Piecz w 195 stopniach 30 min, wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze 10 min.

Ciasto wyciągnij i odstaw do ostudzenia. Strucla jest puszysta i lekka:)

Bakalie z linii Fine Food Bio użyte w przepisie: daktyle, morwa, suszone winogrona.

6 thoughts on “Lekka strucla z bakaliami i świeżą miętą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s