Mintaj pieczony w pomidorach

Zainspirowana prośbą na tablicy bloga na FB: „A może ryba w warzywach”, przystąpiłam do dzieła:)

Znalazłam przepis pieczonego okonia w pomidorach i czosnku na łamach „Sól i Pieprz” 4/2012, skorzystałam z podpowiedzi na to danie.

Było pysznie i aromatycznie!

– 500g filetów z mintaja
– 2 pomidory czerwone
– 2 pomidory żółte (podłużne)
– 100ml oleju rzepakowego Propozycja Ekożerców
– 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich (Kotanyi)
– 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
– 1 łyżeczka soli

Olej wymieszaj z suszonymi ziołami i solą. Nasmaruj osuszone wcześniej ryby z dwóch stron.

Pomidory pokrój na grube plastry i również posmaruj ziołową mieszanką.

Na blasze wyściełanej papierem do pieczenia połóż ryby, następnie pomidory. Na to wytnij kawałek papieru i połóż na blachę by nie dotykała potrawy. Piecz w 180 stopniach 15 min, ściągnij papier z wierzchu i piecz kolejne 10min.

Podałam posypaną natką pietruszki.

Rybka była miękka i aromatyczna.

4 thoughts on “Mintaj pieczony w pomidorach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s