Risotto o smaku selera

Obiad na szybko to nie tylko makaron w (max) 9 minut gotowania, to też ryż i jego wariacje smakowe. Moja Mama by ryż był ładnego koloru i wyrazistego smaku dodawała curry do gotowania.

W ten sposób przemycam odrobinę zieleniny synowi, ponieważ seler naciowy ma dość specyficzny smak.

Oczywiście moje risotto to domowa wersja na dobrym maśle, nie włoska na oliwie.

– 4 łodygi selera naciowego
– 3 gałązki świeżej natki pietruszki
– 200g ryżu basmati (Kupiec)
– 2 łyżki masła
dodatki
– boczek wędzony

Łodygi umyj i obetnij końce na wysokości minimum 2cm, pokrój. Włóż do szatkownicy blendera (Triblade), dodaj natkę i zmiel na drobno.

Zieleninę uduś na maśle, staraj się nie podpiekać. Ryż ugotuj, odcedź i jeszcze parujący dodaj na patelnię z zieleniną.

Wszystko delikatnie wymieszaj i podawaj z listkami boczku usmażonymi na chrupko.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s