Ślimaki (danie jarskie)

Ten faszerowany makaron polecam jako żarcik dla innych mi się udało a rodzina zanim spróbowała dała się nabrać kiedy podawałam talerz mówiąc: ” – Jak ślimak to musi być na sałacie!” :)

Proszę wyobrazić sobie minę osoby która nie jadła nigdy ślimaka i mało pozytywnie sobie kojarzy takie danie;)

W efekcie było sporo śmiechu, a danie szybko znika, tym razem zrobiłam tak że farsz podzieliłam na 2 części by jedna część farszu była bardziej pikantna:)

– 250g makaronu czanieckiego muszla
farsz
– 2 małe cukinie
– 2 cebule
– 2 łyżeczki bułki tartej
– sól
– 1 łyżka masła
dodatki
– 2 łyżki lutenicy ostrej
– 50g sera żółtego
– 1 łyżka bułki tartej
– mix sałat fit&easy weekend

Cukinie umyj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę poszatkowałam przystawką do blendera Triblade. Cebule i cukinię uduś na maśle z dodatkiem soli. Dodaj 2 łyżeczki bułki tartej i wymieszaj. Farsz prawie gotowy.
Podziel farsz na 2 części a do jednej dodaj 2 łyżki ostrego sosu Lutenica (lub innego sosu np paprykowego) i wymieszaj. Teraz farsz gotowy.

Makaron gotuj według zaleceń na opakowaniu, odcedź. Następnie wrzuć do garnka z zimną wodą i ponownie odcedź. Faszeruj zielonym i czerwonawym farszem na zmianę, układaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

Oprósz 1 łyżką bułki tartej, serem żółtym. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia sera żółtego.

Podawaj na kolorowej sałacie, efekt zaskoczenia murowany!:) Po za tym bardzo smaczne było a synek dostał ślimaczki tylko zielone i większość zjadł bez grymaszenia.

7 thoughts on “Ślimaki (danie jarskie)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s