Gulasz transylwański

Zainspirowana pewną akcją zagłębiłam się w dotąd nieznanej Kuchni Węgierskiej. Ogrom przepisów skłonił mnie by dać mężowi do ręki książkę z przepisami z prośbą: ” -Ty tak lubisz mięso, to wybierz sobie gulasz to ci ugotuję:) „. Mąż zdziwiony tylko dlaczego w tym gulaszu jest tylko 1 ząbek czosnku, ponieważ w jego mniemaniu skoro to transylwański to by odstraszyć wampiry powinno być dużo czosnku.

Gulasz po mimo moich i męża domysłów wyszedł baaardzo aromatyczny zupełnie z innej przyprawy która jest w składnikach.

Z wyglądu przypomina bigos, jednak smak papryki i kminku skutecznie wyprowadza z pobieżnego błędu:)

– 1kg łopatki wieprzowej
– 1kg kapusty kiszonej
– 5 cebul
– 10g słodkiej papryki w proszku
– 10g kminku
– ząbek czosnku
– pęczek koperku
– sól do smaku
dodatki
– śmietana 12%

Mięso i cebulę drobno pokrój. Dodaj zmielony koperek, kminek, roztarty czosnek. Zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem 30 min.

Kapustę posiekaj i dodaj do garnka z mięsem wraz z papryką i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Duś aż kapusta będzie miękka (u mnie gotowała się 1 godzinę). Pamiętaj by co jakiś czas mieszać.

Na talerzu podawaj z 1 łyżką śmietany. Dodatkowo podałam z kaszą perłową.

Smaczny bigos po węgiersku:)

Przepis pochodzi z Biblioteczki Przyjaciółki, z cyklu „Z Tobą w Kuchni – Francuskiej, Rosyjskiej, Węgierskie, Włoskiej” 1988r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s