Szarlotka z papierówkami

Miała być strucla, ale zabrakło jajek. Jabłka przynieśli znajomi, kasza manna zawsze po ręką. Będzie szarlotka sypana, ale już była.

To zrobię inaczej. Zamiast mąki pszennej, mąkę kukurydzianą. Powinien być ładny kolor. I tak powstała szarlotka z papierówkami:)

Papierówki nie są kwaskowe i są bardzo miękkie, praktycznie dały posmak szarlotki. Ciasto wyszło dość słodkie, za to rozpływa się w ustach!

– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej Kupiec
– 1 szklanka cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 600g papierówek
– 200g dobrej margaryny

Tortownica 21cm

Mąkę kukurydzianą wymieszaj z kaszą manną cukrem i proszkiem. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce odrzucając nasiona.

Sypkie ciasto podziel na pół, jedną część wysyp na spód tortownicy, na to rozłóż starte jabłka, wyrównaj łyżką. Na jabłka wysyp drugą część ciasta sypanego. Na wierz rozłóż cienkie paski margaryny.

Piecz w 180 stopniach 1h, ja się troszkę zagapiłam i piekłam jeszcze 20 min. Nic się nie stało. Ciasto ma dużo tłuszczu i to chyba je obroniło przed nadmiernym przypaleniem.

Ciasto piekłam w nocy by następnego dnia nie było takie twarde do krojenia. Ale następnego dnia jest jeszcze lepsze:)

One thought on “Szarlotka z papierówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s