Placuszki z fasoli

Przepis wyszedł jak zazwyczaj spontanicznie, zostało mi fasoli ugotowanej z potrawy bałkańskiej i trzeba to wykorzystać.

Placki są idealne na lekki letni obiad podany na sałacie, lekkie ale pożywne:)

Wyszło około 20 placków

ciasto
– 2 szklanki fasoli ugotowanej
– 50 ml wody letniej
– 2 jajka
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– sól i pieprz

dodatki na jedną porcję
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 2 garście mix sałat fit & easy Family

Fasolę i wodę przełóż do rozdrabniacza w blenderze (lub malaksera) i miel na gładki puch. Przełóż do miski dodaj jaja, mąkę kukurydzianą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Formuj placki łyżką stołową i smaż na złocisto z dwóch stron.

Gotowe placki podawaj na sałacie z dodatkiem kukurydzy i sosu z majonezu z ketchupem.

Pysznie!:)

4 thoughts on “Placuszki z fasoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s