Pizzoccheri w sosie

Pizzoccheri to danie włoskie z makaronem gryczanym i kapustą włoską i tylko to zgadza się w moim przepisie, ponieważ w oryginale gotuje się włoszczyznę z kapustą i z makaronem razem w jednym garnku a następnie odcedza i zapieka w piekarniku.

Ja zmodyfikowałam przepis na potrzeby własne.

– 300-350g (ugotowanego) makaronu gryczanego
– 2 piersi z kurczaka (pojedyńcze)
– 2-3 łyżki musztardy indiańskiej (Roleski)
– 1 cebula
– 2 liście kapusty białej
– olej do smażenia
dodatkowo
– 300ml mleka
– 1 czubata łyżka mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
– sól do smaku

Kurczaka pokrój w poprzek na 1cm paski i wysmaruj musztardą, musztarda jest idealną marynatą ponieważ w jej składzie jest ocet a ocet powoduje kruszenie mięsa. Mięso odstaw.

Cebulę i kapustę bardzo cienko posiekaj i smaż na 3 łyżkach oleju na wolnym ogniu. Jak kapusta zacznie się lekko przypiekać dodaj mięso, wymieszaj wszysto i duś coraz mieszając. Jak bedziesz mieć pewność że nic nie jest surowe, możesz przejść do kolejnego etapu.

Mleko dokładnie wymieszaj z mąką by nie było grudek, dodaj bazylię. Wlej to na patelni i mieszaj delikatnie aż sos lekko zgęstnieje, powinien wytworzyć się też piękny łososiowy kolor:) To jest też odpowiednia chwila by sos spróbować i doprawić do smaku ewentualnie.

Makaron przełóż do sosu i delikatnie wmieszaj, aż będziesz mieć pewność że makaron jest na tyle gorący jak całe danie.

Polecam pysznie!:)

Informacje dodatkowe:
– patelnia minimum 28cm
– makaron po ugotowaniu nieznacznie zwiększa swoją objętość

One thought on “Pizzoccheri w sosie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s