Makaron gryczany

– 100g mąki gryczanej
– 150g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
– 3 jaja
(- przy wyrabianiu dodałam 2 łyżki mąki pszennej)

Ciasto na makaron wyrób na jednolitą masę, podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj tak cienko jak ci się uda by ciasto się nie rwało. Do rozwałkowywania potrzebna będzie mąka do podsypywania ponieważ ciasto się dość klei.

Każdy placek połóż na obsypanej mąką ścierce i zostaw na min 30 min.

Następnie złóż każdy placek na pół i tnij w poprzek paski max 2cm, następnie krój po skosie na długość „2 łazanek” :)) (podgląd cięcia na zdjęciu).

Makaron gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1 łyżka) po wypłynięciu makaronu 4 min. Następnie odcedź i od razu wrzuć do drugiego garnuszka z zimną wodą, zostaw tam makaron na 2 min. Odcedź i gotowe.

Pyszne połączenie smaków:)

2 thoughts on “Makaron gryczany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s