Mąka gryczana

Moja mąka to raczej słabo zmielony miał z kaszy gryczanej prażonej, ponieważ miałam pomysł na makaron gryczany a kaszę gryczaną łatwiej dostać niż mąkę gryczaną pomyślałam że sama zrobię.

Plusem że robisz sam/a mąkę jest to że akurat gryczaną mąkę używam kilka razy w roku, teraz potrzebuję 100g, a tak w szafce stało by 400g nie potrzebnie (mąka sprzedawana jest w 500g op).

Kasza gryczana okazała się twardym przeciwnikiem i radzę jakieś zatyczki do uszu włożyć  przy jej mieleniu, to nie jest najmilszy dźwięk dla ucha, a kasza mieli się dość opornie.

Z kaszy gryczane robi się bliny, makarony, naleśniki …

Przepis jest prosty chcesz 100g mąki gryczanej prażonej (Kupiec), mielisz 100g kaszy gryczanej.

Do mielenia kaszy użyłam przystawki rozdrabniającej blendera, może użyć do tego malakser.

10 thoughts on “Mąka gryczana

  1. super, ja na razie robiłam mąkę owsianą z płatków owsianych górskich i soczewicową z zielonej soczewicy, gryczana czeka w kolejce i będzie szarlotka z papierówek

  2. Swiat zwariował…. o co chodzi z tymi mąkami, ,ze niby ułatwia trawienie… a dlaczego ma ułatwiać .

    przecież młode organizmy nie powinny mieć problemu z tym. A co wy biedni ludzie powiecie na ten temat {czytaj,,, trawienia } za 20,30 lat…. nie róbmy z siebie „manekinów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s