Zapiekanka z makaronem i kurczakiem.

Uwielbiam takie sprzątanie lodówki, wtedy najlepsze dania wychodzą!

– 250g trójkolorowego świdra Makaronu Czanieckiego
– 1 pierś z kurczaka
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka czubata mąki
– 25g startego żółtego sera (gouda)
– sól i pieprz
– gałka muszkatołowa

Makaron ugotuj wedle zaleceń na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Filet z kurczaka był dzień wcześniej pieczony w rękawie do 30 min w 150 stopniach.

Mleko wymieszaj dokładnie z mąką, dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zagotuj mieszając i odstaw.  Wrzuć do gorącego beszamelu ser i mieszaj aż się rozpuści. Gotowe.

Filet z kurczaka drobno pokrój.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Do naczynia przełóż cienkimi warstwami makaron oraz kurczaka aż do całkowitego wykorzystania produktów.

Zalej przygotowanym beszamelem serowym. Piecz w 180 stopniach 35 min kontrolując czy wierzch za bardzo się nie spiekł (chyba że lubisz chrupki makaron to wtedy możesz nie uważać:) )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s