Malinowa drożdżówka

Bardzo chciałam by ta drożdżówka była bardziej malinowa, niestety w efekcie miałam burą kruszonkę za to bardziej chrupką:)

ciasto
– 3 jaja
– 100g masła
– 1/2 szklanki mleka
– szczypta soli
– 500g mąki (typ 450)
– 1op drożdży instant (7g)
– 150g cukru
farsz
– 25ml soku malinowego
– foremka świeżych malin

kruszonka
– 100g masła
– 100g cukru
– 200g mąki
(dodatkowo)
– 2łyżeczki powideł malinowych + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru

Margarynę rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)

Jeśli masz automat do pieczenia chleba dodaj najpierw płynne składniki ciasta (margarynę rozpuść) , następnie suche. Nastaw na program bez pieczenia. U mnie program trwa 1,5h.

“Kwadratową” blachę wysmaruj margaryną. Przełóż ciasto wygładzając powierzchnię, polej po wierzchu sokiem i nałóż maliny.

Składniki główne na kruszonkę zagniataj tak długo rękoma aż uzyskasz piękne jednolite grudki. Następnie dodaj powidła, mąkę i cukier i ponownie wyrób kruszonkę (może się troszkę lepić).

Przełóż do nagrzanego piekarnika na 180stopni, piecz 40 min. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 min i wyciągnij ciasto.

Aromatyczne, lekko lepkie od spodu z pysznie chrupiącą kruszonką:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s