Domowa musztarda estragonowa

Zawsze fascynował mnie domowy wyrób, niestety nie grzeszę cierpliwością ani wolnym czasem ostatnio. Przy tym przepisie to była czysta przyjemność.

A już niedługo więcej na temat głównego składnika musztardy.

– 80g gorczycy białej
– 7g estragonu otartego (suszony)
– ok 150 ml octu winnego cytrynowego
– 50 ml miodu
– 1/3 łyżeczki pieprzu białego

Wszystko wrzuć do rozdrabniacza i miel tak długo aż uzyskasz oczekiwaną konsystencję. Przełóż do zamkniętego pojemniczka i włóż do lodówki na noc.

Smak tylko początkowo delikatny:-)

Ładny zielony odcień.

4 thoughts on “Domowa musztarda estragonowa

  1. Sama robię w domu musztardę w różnych smakach, ale jeszcze z estragonem nie próbowałam. Przepis zapisany :) Ja pozwalam fermentować musztardzie w cieple przez 24 godz, tak jak nauczyły mnie tego znajome Rosjanki i dopiero później wrzucam do lodówki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s