Naleśniki ze szpinaku

Teraz myślę że chyba nie ma składnika którego bym nie wmieszała w ciasto naleśnikowe, tylko trzeba pamiętać że przy „świeżych” dodatkach dodajemy je tuż przed smażeniem.

Pierwszą myślą po usmażeniu naleśników było: „- O rety , ale super kolor!”

Ciasto:
– 2 jaja
– 20dag mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
(przed smażeniem) (!)
– garść świeżego szpinaku

Farsz:
– 400g gulaszu wieprzowego
– 3 łyżeczki przyprawy gyros
– 70g sera żółtego
– sos słodko kwaśny (lub inny do przekładania farszu)

– olej roślinny do smażenia

Składniki na ciasto oprócz szpinaku, miksuj do uzyskania jednolitego płynu. Odstaw na około 30 min. Następnie dodaj dobrze opłukany szpinak i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Naleśniki będą zapiekane, więc wystarczy że dobrze je przysmażysz z jednej strony.

Mięso zmiel z przyprawą gyros i smaż krótko na 2 łyżkach oleju. Ściągnij z patelni i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Naleśniki układaj pojedynczo w formie w której będziemy je zapiekać. Na każdy naleśnik nałóż 2 łyżki mięsa, 2 łyżki startego sera i 1 łyżkę sosu. Jeśli zostanie ci farszu to nic straconego, nałóż go na naleśniki i posyp resztą sera.

Piecz w piekarniku do rozpuszczenia sera, tj. 15-20 min w 150 stopniach.

Podawaj z ulubionym sosem, paluszki lizać!

One thought on “Naleśniki ze szpinaku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s