Ciasto drożdżowe z porzeczką i kruszonką

Przepis na ciasto kolejny raz sprawdzone, przepis na kruszonkę również. Oczywiście nie będę dawała tylko odnośników ale przedstawię pełny przepis.

Do ciasta użyłam czerwone i czarne porzeczki. Ciasto było z zamysłem pieczone na wypad grillowy. My z mężem i dzieckiem jako „goście” mieliśmy brać tylko siebie, to wezmę jeszcze ciasto :-)

Ciasto
– 500g mąki
– 3 jaja
– 1/2 szklanki mleka
– szczypta soli
– 100g masła lub dobrej margaryny
– op drożdży instant (7g)
– 150g cukru

Farsz
– 1 szklanka (przebranej) czerwonej porzeczki
– 1,5 szklanki (przebranej) czarnej porzeczki

Kruszonka
– 100g masła (zimne)
– 100 g cukru
– 200g mąki

Margarynę rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)

Jeśli masz automat do pieczenia chleba dodaj najpierw płynne składniki ciasta (margarynę rozpuść) , następnie suche. Nastaw na program bez pieczenia. U mnie program trwa 1,5h.

Przebierz porzeczki i opłukaj je. Dobrze je osącz.

Składniki na kruszonkę zagniataj tak długo rękoma aż uzyskasz piękne jednolite grudki.

„Kwadratową” blachę wysmaruj margaryną. Przełóż ciasto wygładzając je. Wysyp owoce, posyp kruszonką.

Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, 40 min. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 min i wyciągnij ciasto.

Polecam pysznie!

10 thoughts on “Ciasto drożdżowe z porzeczką i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s