Sorbet truskawkowo miętowy

Inspiracja pochodzi z tej strony. Szukałam sorbetu do świeżej mięty, ucieszyłam się że mam również truskawki w lodówce, już nie takie ładne jak pierwsze ale idealne do deseru!

– 450 g świeżych truskawek
– nie pełna szklanka nie ubitych liści świeżej mięty
– 10 kostek lodu
– sok z 1 cytryny
– 6 łyżeczek cukru
– 2 łyżki miodu

Truskawki umyj i zamroź, przynajmniej przez 4h. Wrzuć do rozdrabniacza (w którym możesz użyć lód), dodaj kostki lodu. Sok z cytryny, miód, cukier i miętę. Miksuj na początku pulsacyjnie, następnie tak długo aż wszystko połączy się na puszystą masę.

Masę przełóż do naczynia odpowiedniego do zamrażania i wstaw do zamrażarki na noc.

Następnego dnia przed nakładaniem odstaw w temperaturze pokojowej na 10 min.

Orzeźwiający deser!

11 thoughts on “Sorbet truskawkowo miętowy

  1. Ale smakowicie :-) … myślę, że fajnie było by też zamiast zwykłem mięty dodać cytrynową. Muszę chyba stworzyć takie lody … :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s