Zupa krem ziemniaczana z cukinią

Ja mam taką manię że zanim kupię owoce czy warzywa to je wącham:) Nawet cukinię przed zakupem, a ona połaskotała mnie po nosie niewidocznym meszkiem. „Młoda!” pomyślałam i wzięłam dwie. Cebulka też już młoda jest, wzięłam dużą. O tej porze roku również młode ziemniaczki się proszą, fajnie że nie były takie malutkie!

Warzywa smażone mają inny smak niż tylko ugotowane, szczególnie cebulka. Jednak można ten etap smażenia pominąć, ale wtedy etap gotowania wydłużyć z 20 min na 35.

– 0,5 kg młodych ziemniaków
– 2 średnie cukinie
– 1 duża cebula
– 1,5l wywaru
– 3 łyżki oleju lub margaryny do smażenia

Ziemniaki obierz i pokrój na 4-6 części. Cukinię umyj, odkrawaj końce i pokrój na 2-3 cm kawałki (nie obieraj cukinii). Cebulę pokrój na 8 części, lub w grube talary.

Wszystko wrzuć na ogromniastą patelnię i smaż lekko podpiekając do 20 min, nie przypal dodaj trochę z miary rosołowej wody jak trzeba. Zagotuj wywar i wrzuć do niego warzywa z patelni, gotuj na wolnym ogniu do 20 min.

Zmiksuj blenderem na gładko. Podałam ze świeżo uprażonym słonecznikiem łuskanym.

Młode warzywa oddały wspaniały smak! Polecam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s