Galaretka z zielonej herbaty

W poszukiwaniu inspiracji przy nowym wyzwaniu zawsze zaczynam od słodkich podchodów.

Dzisiaj trafiłam bezbłędnie! Ulubiona herbatka zielona w chłodnym i deserowym wydaniu, polecam!:)

– 2 saszetki zielonej herbaty (u mnie czysta zielona herbata Dilmah)
– 200 ml wody filtrowanej
– 50 ml wrzątku
– 2 łyżeczki żelatyny

Namocz 2 saszetki w wodzie filtrowanej i odstaw na 2-3h.  Wyciągnij saszetki dodaj wrzątek, wymieszaj i dodaj żelatynę (w tym miejscu możesz też dosłodzić wyciąg z herbaty).  Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ścięcia się żelatyny.

Dlaczego moczę herbatę zamiast ją parzyć, ponieważ nie każdy z was wie jak parzyć herbatę zieloną by nie aktywować goryczki. Polecam sprawdzony sposób który gwarantuje dobry smak.  Jest też taka zasada że jeśli „źle” zaparzysz herbatę i nie ma w efekcie smaku który się spodziewasz, nie dodawaj jej do potraw czy deserów.

Do deseru na zdjęciu dodałam:

– 1 łyżkę jogurtu greckiego
– 1 łyżeczkę zarodków pszennych
– 3 łyżki posiekanej galaretki herbacianej
– kilka suszonych żurawin
– 1 łyżeczkę miodu
– szczyptę otrębów owsianych

7 thoughts on “Galaretka z zielonej herbaty

  1. Musi być pyszne, lekkie, w sam raz na te upały! :)
    Zaciekawił mnie ten sposób robienia herbaty zielonej. Czy ta woda filtrowana jest gorąca , letnia czy zimna?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s