Clafoutis

Przepis znalazłam u mojej największej inspiratorki od lat  tj. Agnieszki Kręglickiej

W składnikach ciasto przypomina ciasto na naleśniki. Wspaniały deser na niespodziewanych gości, robi się szybko i najlepiej smakuje na ciepło. W konsystencji gęstego budyniu. Wieczorem mężowi podgrzałam lekko w mikrofali.

Użyłam małe naczynie do zapiekania (1,1l), by deser był wyższy, udało się!

– 250 ml śmietanki 18%
– 3 jaja
– 1 szklanka mąki
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka wódki

dodatki
– 3 małe nektarynki (lub inne owoce)
– masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
– łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Zmiksuj porządnie składniki na ciasto. Wysmaruj naczynie masłem lub margaryną. Owoce wydrąż i przekrój na 4 części, ułóż na spód naczynia. Zalej owoce ciastem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 175 stopni do 30 min.

Ciasto ładnie urośnie, ale później naturalnie opadnie.
Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.

5 thoughts on “Clafoutis

  1. A ja uraczę się zupą pomidorową z ryżem, a na drugie sznycelki, ziemniaczki mocno posypane pędami cebulki i na ozdobę przegląd lodówki (buraczki ćwikła, ogórki konserwowe, pomidorek, ananas)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s