Młoda kapusta duszona

Robiłam rok temu duszonkę z młodej kapusty, próbując odtworzyć smak z dzieciństwa. Smak był ale było trochę za dużo wody. Tym razem użyłam też liście zewnętrzne i te 30 min duszenia okazało się za krótkie. Podam więc dokładniejszy przepis.

– główka młodej kapusty
– 3 cebule
– 200g boczku wędzonego parzonego
– 1/2 łyżeczki kminku
– garść koperku
– liść laurowy
– sól i pieprz do smaku
– 1,6l wody
zasmażka
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki masła

Poszatkuj drobno kapustę, tzn nie w kosteczkę tylko cienkie piórka. Zalej wodą i wstaw na ogień, nie przejmuj się się że woda nie przykrywa kapusty – kapustka w trakcie gotowania zmięknie i zmniejszy swoją objętość w garnku by umoczyć listki w wodzie. Dodaj sól, pieprz, kminek i listek, duś 30 min na wolnym ogniu.

Cebulkę i boczek drobno pokrój, zesmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu by cebulka była przynajmniej zeszklona. Zawartość patelni dodaj do garnka z kapustką i duś kolejne 20 min.

Masło roztop na patelni dodaj mąke i gładko rozprowadź jeśli troszkę zmieni kolor zasmażka będzie miała lepszy smak. Dodaj do garnka wraz z posiekanym koperkiem i zagotuj.

Najlepszy smak obiecuję jeśli po ugotowaniu odstawisz do ostudzenia i ponownie zagotujesz.Jeśli gotujesz kapustę bez twardych liści zewnętrznych gotowanie możesz skrócić o 15 min.

Ja podaję do chlebka, polecam również do młodych ziemniaczków.

7 thoughts on “Młoda kapusta duszona

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s