Mleczko kokosowe

Mleko kokosowe (woda kokosowa) to bezbarwny płyn znajdujący się w orzechu kokosa, mleczko kokosowe uzyskuje się z miąższu kokosa, poprzez zalanie wodą i moczeniu, lub gotowaniu kilku minut.
Roślinne mleko jest znane wegetarianom nie od dzisiaj, jeszcze wiele pyszności można się od nich nauczyć.

– 1l wody nie gazowanej
– szklankę wiórków kokosowych

Zalej wiórki wodą i odstaw na 2h. Następnie wiórki z wodą miksuj blenderem i odcedź. Gotowe!
Aromatyczny płyn o zabarwieniu mleka. Po odstaniu rozwarstwia się.

Polecam pyszne doznania:)

Użyłam już do pieczenia mięsa : Kurczak pieczony z curry
Do zupy: Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym
Do koktajlu: Smoothie z gruszką i morelami

3 thoughts on “Mleczko kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s