Zapiekanka z makaronem, rybą i brokułem pod beszamelem.

Pani w rybnym prawie postukała się w czoło jak jej powiedziałam że rybę w panierce chcę na zapiekankę. Oczywiście moje drugie imię to ryzyko, dlatego blefowałam i z drżącym sercem wdrażałam swój plan na obiad. Nie potrzebnie się bałam, efekt był smaczny i szybko znikał z talerzyków:)

– 5 panierowanych filetów z morszczuka
– 250g makronu Czanieckiego świder
– 450g brokułów

beszamel serowy
– 500ml mleka
– 2 czubate łyżki mąki
– 2 łyżki sera gouda
– 1/2 łyżeczka świeżej gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki soli

– forma okrągła 22x7cm

Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Rybkę nie trzeba rozmrażać. Makaron ugotuj o 2 min krócej niż jest zalecone na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do 3 min.

Zimne mleko wymieszaj z mąką, jak już nie będzie grudek, zagotuj i dodaj ser, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj.

Na dno formy ułóż rybę, następnie odcedzony makaron. Zalej połową beszamelu. Następnie rozłóż brokuły i lekko dociśnij ręką. Polej resztą beszamelu.

Piecz w 200 stopniach do 30 min. Pyszne!:)

4 thoughts on “Zapiekanka z makaronem, rybą i brokułem pod beszamelem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s