Konkurs Czanieckie Makarony

Witam Kochani przed nami obiecany konkurs a w nim do wygrania jeden z trzech zestawów w którym losowo są pakowane cztery makarony marki Czanieckie Makarony.

Makarony Czanieckie na naszym rynku są od 22 lat, a ja myślałam że od zawsze:) W sklepach najczęściej kupowałam ich makaron do rosołu teraz dam ci możliwość spróbowania też innych kształtów. Obiecuję pyszne doznania.

Wejdź na stronę http://www.makaron.pl/ wybierz makaron taki który cię zainspiruje by użyć go do zupy lub do sałatki.
Podaj swój autorski przepis na użycie tego makaronu właśnie na zupę lub do sałatki.

– Dodaj maksymalnie 2 przepisy
– Konkurs trwa 2 tyg tj do 24 maja włącznie
– W konkursie mogą brać udział osoby z adresem do wysyłki w granicach Polski

Zapraszam do zabawy:)



29 thoughts on “Konkurs Czanieckie Makarony

  1. Makaronowa zdrowa sałatka
    makaron muszelka
    jabłko 1 szt
    gruszka 1 szt
    czosnek 1/2 ząbka
    pietruszka natka
    łyżka oliwy
    sól, pieprz
    udziec z indyka upieczony 15 dkg pokrojony w kosteczkę
    Makaron ugotować al dente.
    Udziec z indyka umyć, pokroić w kostkę polać oliwą, posolić i popieprzyć, usmażyć na patelni. Jabłko i gruszkę umyć pokroić w drobną kostkę. Makaron wymieszać z owocami, dodać czosnek i mięso wymieszać. Polecam u.

  2. Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem
    4 – 5 garści Makaronu Czanieckiego A’la Italiana Rurka Ukośna
    1/3 strąka papryki żółtej
    1/3 strąka papryki czerwonej
    3 – 4 łyżki posiekanej drobno natki
    1 – 2 pałki wędzone z kurczaka
    4 łyżeczki oleju albo oliwy
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyzeczka sosu chili
    1 łyżeczka sosu śliwkowego
    1 łyżeczka soku z cytryny

    sposób przygotowania: Makaron wrzuciłam do posolonego wrzątku, gotowałam na niedużym ogniu tyle czasu ile podaje producent aby był al’dente.
    Do miski wlałam sos sojowy, śliwkowy, chili, olej i sok z cytryny, wymieszałam. Dodałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i posiekaną natkę. Gdy makaron był gotowy odcedziłam go i gorący dodałam do sosu – dokładnie wymieszałam aby sos oblepił makaron a następnie dodałam porwane na kawałeczki mięso z pałek.
    Gotową sałatkę podałam od razu, jeszcze ciepłą, ale doskonała jest też po ostygnięciu.

  3. Zupa „Farfoclanka”

    składniki: korpus z kurczaka, bez skóry, niezbyt dokładnie okrojony z mięsa albo 4 skrzydełka
    1 marchewka
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    2 małe ogórki konserwowe
    1 ogórek kiszony
    1/2 cebuli czerwonej
    3 łyżeczki pasty ajwar ostrej
    4 – 5 łyżek Makaronu Czanieckiego Swojski Tłoczony Literki
    1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    3 łyżki mrożonego koperku – oczywiście można wziąć świeży jeśli jest na stanie
    3 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżeczka oliwy
    do smaku: sól, pieprz mielony, odrobina cukru

    sposób przygotowania: korpus zalałam wodą w ilości m/w 1,5 litra i gotowałam ok. godzinki. Przecedziłam, obrałam resztki mięsa od kości – bardzo dokładnie żeby nie było w nim żadnych małych kosteczek – i z powrotem wrzuciłam je do wywaru. To mięso oczywiście a nie kości – kości do śmieci bo nawet psu nie powinno się dawać tych z kurczaka. Tak słyszałam bo psinki nie posiadam.

    Papryki i cebulę oczyściłam, razem z ogórkami pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni z oliwą – mają zmięknąć i lekko się przysmażyć.

    Marchewkę oskrobałam i starłam na tarce jarzynowej. Dorzuciłam do wywaru razem z makaronem i gotowałam jakieś 5 minut – nie dłużej bo to nie koniec gotowania a makaron drobnica. Następnie dodałam smażone warzywa, pastę ajvar, dosypałam pieprz, paprykę i połowę koperku. Gotowałam razem chwilę żeby smaki się połączyły. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru.

    Śmietanę roztrzepałam ze szczyptą soli, zahartowałam niewielką ilością gorącej zupy i przelałam do garnka. Na koniec dodałam resztę koperku.

    Zupa powinna chwilę odpocząć, jakieś 10 minut, a potem można już jeść. Niby nic, ale zapewniam Was, że była pyszna z tymi wszystkimi farfoclami, i bardzo pożywna.

  4. Zupa z owoców morza na wschodnią nutę:
    1 szklanka makaronu czanieckiego- Makaron Swojski Tłoczony Ryż
    1 kostka rosół z kury do marynowania
    250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka przyprawy curry,
    4 łyżki słodko-pikantnego sosu sweet chili
    szczypta chilli
    1 marchewka
    1/4 selera
    1,5 litra rosołu
    4 łyżki mleczka kokosowego
    Przygotowanie:
    W miseczce wymieszałam kostkę rosołową z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką przyprawy curry i szczyptą chilli. W tej mieszance zamarynowałam owoce morza. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zamarynowane owoce morza i smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy starce na tarce jarzynowej marchewkę i seler, wsypujemy makaron w kształcie ryżu i chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 1,5 litra wcześniej przygotowanego rosołu dodajemy 4 łyżki sosu sweet chilli gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut aby makaron doszedł. Wtedy wlewamy jeszcze ok. 4 łyżki mleczka kokosowego zagęścić zupę. Rozlewamy na talerze, dekorujemy jeszcze kropelkami mleczka kokosowego i małymi listkami natki pietruszki.

  5. Moja propozycja jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu ale za to niesamowicie wyrazista i aromatyczna w smaku, polecam :)

    Makaronowa sałatka z białym pieprzem

    120 g Makaronu A’la Italiana Świderek
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym(kawałki)
    1 puszka groszku
    pęczek świeżej pietruszki
    3 łyżki oleju lnianego
    1 łyżka pieprzu białego

    Makaron gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie.

    Odcedzamy i studzimy. Groszek i tuńczyka odcedzamy i dodajemy do makaronu.

    Pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do makaronu.

    Dodajemy pieprz i olej, dokładnie mieszamy.

    Smacznego :)

  6. Makaron A’la Italiana Świderek, ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą.
    Do garnka z zimną wodą wrzucamy szponder i udko z kurczaka gotujemy na małym ogniu / pamiętajmy o usunięciu pierwszych szumowin/ po ½ godz. dodajemy 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, mały por i opieczoną na ogniu cebulę oraz 2 liście laurowe i świeży lubczyk. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości jarzyn. Na patelni szklimy na łyżce masła cebulę i dodajemy do niej 8 /10 pokrojonych w kostkę (bez skórek) pomidorów, – gdy otrzymamy prawie jednolitą pastę miksujemy wszystko dodając 3 ząbki czosnku i świeżą bazylię. Mix dodajemy do rosołu i zabielamy śmietaną. Podajemy oczywiście tylko i wyłącznie z Makaronem A’la Italiana Świderek. Smacznego!!!

  7. Kiełbasę kroimy w półplasterki i przesmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, czerwoną paprykę, posiekaną cebulę, czosnek na koniec puszkę pomidorów (lub świeże) i dużo zielonej pietruszki. Przyprawy to: sól, pieprz, zioła prowansalskie i papryka chili. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem A’la Italiana Świderek i podajemy na ciepło z góry posypując danie startym serem żółtym (można całość zapiec do roztopienia się sera).

  8. Pikantna sałatka z makaronem gwiazdki :
    SKŁADNIKI:

    1/2 szklanki Makaronu Czanieckiego Swojski Tłoczony Gwiazdka
    białko z 1 gotowanego jajka
    2 plasterki wędzonego łososia
    kilka ząbków marynowanego czosnku
    4 plastry sera pleśniowego light
    pieprz kolorowy do smaku
    sos sweet chilli
    3 łyżeczki kawioru z wodorostów

    PRZYGOTOWANIE:

    Makaron Swojski Tłoczony Gwiazdka ugotować z 1 łyżeczka soli, ostudzić i ułożyć na talerzu. Jajko ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek, usunąć żółtko, białko pokroić w paski i rozrzucić na makaronie. Plastry łososia rozdrobnić i ułożyć je na makaronie. 4 plastry sera pleśniowego ułożyć na środku, posypać natką pietruszki, plasterkami marynowanego czosnku i kawiorem z wodorostów. Skropić sałatkę sosem sweet chilli, oraz doprawić pieprzem kolorowym.

  9. Sałatka z makaronem, zielonymi warzywami i kurczakiem

    Składniki na sałatkę:
    szklanka ugotowanego makaronu muszelka lub muszelka morska
    pół puszki groszku konserwowego
    pół niedużego brokuła ugotowanego na pół-miękko
    pół ugotowanej piersi z kurczaka (ewentualnie kilka plastrów szynki)

    Składniki na sos:
    mała czerwona cebula (lub pół dużej)
    3/4 kubka jogurtu naturalnego
    czubata łyżka majonezu
    sól
    pieprz
    szczypta słodkiej mielonej papryki
    ulubione zioła (np. oregano, bazylia)

    Kurczaka kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki. Przygotowujemy sos do sałatki – cebulę kroimy jak najdrobniej się da, mieszamy z jogurtem, majonezem i ziołami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem z sosem i podajemy.

  10. Sałatka makaronowa włoska

    Składniki:
    3/4 szklanki ugotowanego makaronu A’La Italiana świderek
    100g sera mozarella
    10-15 pomidorków cherry
    5-8 plasterków pikantnego salami
    5-8 plasterków grillowanej cukinii lub bakłażana (można dać oba te warzywa)
    oliwa czosnkowa*
    suszone oregano
    sól
    pieprz
    kilka plasterków bazylii

    Plasterki cukinii lub bakłażana oraz salami kroimy na połówki, mozarellę w kostkę. Na szerokim półmisku rozkładamy warstewkę makaronu. Na to układamy salami i cukinię bądź bakłażana. Na wierzch dajemy warstewkę pomidorów i mozarelli. Całość posypujemy oregano, solą i pieprzem oraz polewamy czosnkową oliwą. Na wierzch kładziemy kilka plasterków bazylii. Podajemy.

    *jeśli nie mamy, możemy po prostu rozmieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku

  11. Idealnie kremowa zupa serowa

    Składniki:
    – pozostałość niedzielnego rosołu (każda ilość jest na wagę złota; może być 1 kostka rosołowa),
    – 1 por (biała i jasnozielona część),
    – 1 niewielka marchew,
    – 100 g serka topionego – na średni garnek (dowolny smak, oprócz paprykowego czy grzybowego),
    – łyżka śmietany,
    – mąka do zaprawienia,
    – pieprz, sól, ok. 1/4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka bazylii,
    – makaron A’la Italiana Muszla

    Zagotowujemy rosół, dodajemy do niego pokrojonego w cienkie plasterki pora i startą na tarce marchew. Gotujemy ok. 15 minut, aż por i marchew będą miękkie. Dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (serek można zmiksować blenderem, będzie szybciej). Zaprawiamy mąką (1 łyżka na 1/2 szklanki wody), a następnie posypujemy bazylią i pozostałymi przyprawami. Czekamy do zagotowania. Zupę wyłączamy, zaprawiamy śmietaną. W smaku powinna być dość słona. Podajemy z makaronem A’la Italiana Muszla, ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Smacznego!

  12. Makaron Swojski Tłoczony Muszelka Morska

    Mój przepis to sałatka na zimno z paluszkami krabowymi, wybrałam makaron muszelki, bo ładnie w niej wygląda.
    Składniki:
    -1 ogórek
    – 3 łyżki majonezu
    -3 łyżki jogurtu greckiego
    -4 ząbki czosnku
    – 1 opakowanie paluszków krabowych
    – zgotowany makaron (ok. poł opakowania)
    – świeża pietruszka
    – mała puszka kukurydzy

    Z czosnku, majonezu i jogurtu przygotować sos. Ogórka pokroić w cienkie plastry, paluszki krabowe także. Wszystko razem zmieszać z sosem i makaronem. Odstawić do lodówki.

    Sałatka jest lekka i kolorowa!:)

  13. Sałatka z muszelkami, fasolką szparagową, fetą i marynowanymi buraczkami

    Składniki:

    3 małe garści makaronu muszelki (http://www.makaron.pl/offer/784_muszelka.html)
    1 słoik/puszka fasolki szparagowej (u mnie domowy wek)
    1 słoik buraczków marynowanych (u mnie domowy wek – można zrobić dzień wcześniej takie buraczki: upiec w piekarniku, pokroić na plasterki/kawałki i zalać zalewą z odrobiną octu winnego i ulubionych przypraw wymieszanych z cukrem)
    1 opakowanie sera feta
    1 pęczek szczypiorku
    ½ papryczki chilli (albo szczypta suszonego)
    ½ opakowania dużego jogurtu naturalnego (można dodać też 1-2 łyżki majonezu)
    kilka sztuk pokrojonych suszonych pomidorów
    1 łyżka oliwy z oliwek albo jakiegoś oleju tłocznego na zimno
    1 szczypta pieprzu

    Ugotować i ostudzić makaron – może być lekko twardawy, bo zmięknie w sałatce. Buraczki można pokroić na mniejsze kawałki, ja zostawiłam większe. Szczypiorek i papryczkę chilli posiekać. Ser feta pokroić w kostkę albo połamać na kawałeczki. Wszystko wymieszać z suszonymi pomidorami i fasolką. Dodać jogurt, oliwę i przyprawy. Schłodzić minimum godzinkę.

    Pozdrawiam! :)

  14. Zupa marchewkowo – paprykowa z mlekiem kokosowym i mini – makaronem

    Składniki na ok. 4 porcje:

    ok. 4 spore marchewki
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka sztuk suszonych żurawin
    2 ziemniaki
    makaron (może mini literki albo gwiazdki?)
    mleko kokosowe (165 ml, może być też większa puszka – 400 ml)
    zioła (suszony tymianek, dużo koperku i trochę świeżej kolendry)
    pieprz
    sos sojowy (zamiast soli)
    kawałeczek imbiru (może być też w proszku)

    Wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w nierówne kawałki warzywa, zioła, imbir i żurawiny. Możemy je chwilę przesmażyć na odrobinie oliwy albo zalać wodą i dusić do miękkości. Miksujemy. Doprawiamy sosem sojowym i mleczkiem kokosowym. Zagotowujemy. Podajemy np. z makaronem, ryżem, kurczakiem, mięsnymi pulpecikami albo bez niczego. Można posypać świeżą kolendrą.

    :)

  15. nadeszła w końcu pora, gdy możemy się delektować świeżymi owocami, dlatego proponuję zupę owocową z makaronem, orzeźwia i nasyca ciało :)
    makaron małe kokardki gotujemy al dente, natomiast do drugiego garnka wkładamy:
    1 kg truskawek
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    2-3 ziarna kardamonu
    i wszystko zalewamy wodą (najlepiej filtrowaną) i gotujemy, aż wywar będzie esencjonalny, zalewamy makaron i delektujemy się smakiem i zapachem wiosny :)

  16. Owocowa sałatka z makaronem w sosie z syropu klonowego i wody różanej

    Składniki (na 1 osobę):

    1,5 garści makaronu farfalle (kokardki)
    1/4 melona
    2 kiwi
    garść winogron
    2 mandarynki
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki wody różanej
    garść pokruszonych orzechów

    Makaron gotujemy w bardzo lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy obraną i podzieloną na cząstki mandarynkę, obrane i pokrojone w krążki kiwi, pokrojony w kostkę miąższ melona oraz umyte winogrona. Mieszamy. Całość polewamy sosem powstałym z wymieszania syropu klonowego, wody różanej oraz orzechów. Podajemy.

  17. Zupa minestrone z makaronem

    MAKARON TASIEMKA WALCOWANA – 1 szkl.
    MARCHEW -2 szt.
    CUKINIA- 1 szt.
    FASOLKA SZPARAGOWA – 20 dag
    POR – biała część
    CZERWONA FASOLA Z PUSZKI- 1/2 szkl.
    SELER NACIOWY – 1 szt.
    PIETRUSZKA 1 szt.
    BAZYLIA
    OREGANO
    TYMIANEK
    CZOSNEK -3 ząbki
    PAPRYKA CZERWONA I ŻÓŁTA – po 1/2 szt.
    POMIDORY – 3 szt.
    WYWAR Z WOŁOWINY -2 litry
    START PARMEZAN – 3 łyżki
    SÓL I PIEPRZ do smaku

    Warzywa umyć i obrać.Marchew, cukinię i pietruszkę pokroić w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobniej. Czosnek drobno posiekać.Na rozgrzany olej w garnku, w którym zamierzamy gotować zupę wrzucić czosnek i smażymy, uważając by go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili dodać marchew i fasolkę. Smażymy ok. 3 min. Dodać cukinię i pomidory, a następnie pora pokrojonego w półplasterki, seler naciowy i paprykę pokrojoną w paseczki. Zalać całość bulionem, dodać zioła. Gotujemy około 25 minut, a następnie dodajemy makaron i gotujemy kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy fasolkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy parmezanem. Smacznego!

  18. A ja zaproponuję coś na śniadanie lub kolację. Zwłaszcza jeśli ktoś lubi mleczne posiłki (np ja!).
    Ostatnio hitem okazała się zupa mleczna z dodatkiem kakao z serowymi kuleczkami i makaronem. Do kuleczek dodaje się budyń śmietankowy, więc smak i zapach są zniewalające!

    Dla 2 osób:
    1.5 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    łyżka cukru z cynamonem

    garść makaronu typu gwiazdka (Czanieckie makarony)

    Kuleczki:
    100g twarogu
    2 łyżki cukru
    duża łyżka budyniu (proszek)
    1/2 jajka

    Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Składniki na kuleczki mieszamy ze sobą i formujemy w dłoniach małe kulki. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, wtedy dodajemy budyń.
    Mleko i wodę wlewamy do wysokiego lecz wąskiego garnuszka i zagotowujemy z cukrem cynamonowym. Gdy zacznie bulgotać, wtedy wrzucamy kuleczki i gotujemy na małym ogniu 5 minut.
    Wrzucamy makaron i nakładamy do dwóch salaterek.

    Do mleka (przed podaniem) możemy dodać łyżeczkę kakao.

    Jest pycha!

    Zdjęcie:

    przepraszam za jakość, ale robiłam zwykłą cyfrówką.

    P.S. Coś miałam problemy z dodaniem komentarza, więc spróbuję wysłać z drugiego konta :/

  19. Jest to danie proste, szybkie i na ostro a do tego naprawdę przepyszne :)

    Często przyrządzałam je gdy mieszkałam w Hiszpanii. Nazywałam je wtedy daniem „kryzysowym” ponieważ było z najtańszych i najłatwiej dostępnych składników. W Polsce składniki te do najtańszych nie należą ale sentyment do dania pozostał i lubię je przyrządzić od czasu do czasu :)

    120 g makaronu A’la Italiana Świderek
    połowa laski pikantnej kiełbasy chorizo
    pół puszki krojonych pomidorów
    3 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka
    łyżka oliwy

    Makaron gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie.

    Chorizo kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy około 3 minuty na łyżce oliwy, wlewamy pół puszki krojonych pomidorów i chwilę gotujemy.

    Odsączony makaron dodajemy do kiełbasy i pomidorów, dodajemy jeszcze 3 łyżki przecieru z kartonika, chwilę mieszamy i podajemy.

    Smacznego :)

  20. Zielona sałatka
    15 dag Makaronu A’la Italiana Świderek
    30 dag brokuła
    1/2 jabłka
    4 nieduże jajka
    2 ogórki kiszone
    5 łyżek groszku konserwowego
    1 mała cebula
    3-4 łyżki majonezu
    sól
    pieprz

    Brokuła podzielić na różyczki i gotować ok 10 minut w osolonym wrzątku.Odcedzić na sieie i wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i pokroić na pół. Jabłko, cebulę, ogórka i ugotowane jajka pokroić w kostkę. Groszek osączyć. Brokuły pokroć na jeszcze mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem

  21. Sałatka makaronowa z kukurydzą i majonezem
    200 gr Makaron A’la Italiana Rurka Ukośna
    1 szt kukurydza w puszce,
    1 szt ogórek zielony,
    2 szt cebula z szczypiorkiem,
    4 krążki ananas z puszki,
    4 łyżki majonez,
    do smaku sól ,pieprz kolorowy
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Odsączyć i przelać zimną wodą.Do zimnego makaronu dodać obrany z skórki i pokrojony w kostkę ogórek,odsączoną z zalewy kukurydzę , pokrojony ananas oraz pokrojoną razem z szczypiorkiem cebulkę.Na końcu dodać majonez ,wymieszać i doprawić do smaku.

  22. Sałatka makaronowa

    Makaron A’la Italiana Muszelka
    30 dkg szynki
    30 dkg sera żółtego
    ogórek świeży
    majonez 3 łyżki
    śmietana 1 łyżka
    sól
    pieprz
    puszka kukurydzy

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę, ogórka obrać, wydrążyć miąższ i drobno pokroić. Składniki połączyć i wymieszać z startym żółtym serem. Zaprawić majonezem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

  23. Zupa serowa krem

    Makaron A’la Italiana Świder
    1,5 l bulionu
    śmietana gęsta
    3 serki topione śmietankowe
    sól
    pieprz

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Bulion zagotować, dodać serki i gotować do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną, Gdy zupa przestygnie zmiksować blenderem, Podawać z makaronem.

    zupa jest przepyszna i aksamitna

    Polecam

  24. Składniki:

    * Makaron Swojski Tłoczony Kokardka Mała
    * Pomidorki koktajlowe
    * kukurydza z puszki
    * Bazylia(świeże listki)
    * Chilli w płatkach
    * Ser pleśniowy

    Sposób przygotowania:
    Ugotowany makaron łączymy z połówkami pomidorków,serem pokrojonym w kosteczkę,kukurydzą.Doprawiamy do smaku i dekorujemy bazylią.
    Przed podaniem schłodzić.

    Smacznego!

  25. Ulubiona sałatka studencka

    200g suchego makaronu Swojskiego Tłoczonego Muszelka
    puszka kukurydzy
    1 świeży ogórek wężowy
    100g wędliny drobiowej lub szynki wieprzowej
    1 czubata łyżka majonezu
    czarny pieprz, sól
    opcjonalnie: słoiczek szparagów

    Makaron ugotować, ostudzić.
    Wędlinę pokroić w drobną kostkę, ogórka obrać i też pokroić w kosteczkę.
    Posiekane składniki wrzucić do makaronu, dodać odsączoną kukurydzę.
    (Opcjonalnie: pokrojone szparagi dodać do sałatki).
    Wymieszać, dodać majonez, pieprz i sól do smaku. Pieprzu musi być dość dużo, dodaje sałatce ostrości.
    Wymieszaną sałatkę schłodzić w lodówce.

    Smacznego życzę,
    Domi! :)

  26. Babcina zupa pomidorowa

    1 litr bulionu
    8 łyżek koncentratu pomidorowego
    50ml kwasnej śmietany 18%
    3 łyżki pszennej mąki
    200g suchego makaronu Swojskiego Niteczka Walcowana

    Bulion podgrzać w garnku i dodać koncentrat, dobrze rozmieszać.
    W śmietance rozprowadzić mąkę i cały czas mieszając wlać do śmietany chochelkę zupy. Całość wlać do zupy, zamieszać i lekko zagotować, aż zupa odzyska swój ładny, pomidorowy kolor.
    Podawać z makaronem ugotowanym w zupie przed dodaniem śmietany lub ugotowanym w osobnym garnku.

    Pozdrawiam!

  27. Sałatka z ryżo makaronem w zalewie czosnkowej.

    składniki:
    -puszka kukurydzy
    -ogórek
    -kapusta pekińska
    -por zielony
    -pomidorki koktajlowe
    -szczypiorek
    -makaron ‚Swojski Tłoczony Ryż’

    sos:
    -‚z domowego ogródka’ Winiary
    sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy
    -jogurt naturalny
    -czosnek (kilka ząbków wyciskamy)
    -majonez

    przyprawy:
    -wegeta
    -pieprz
    -zioła prowansalskie

    Do miski wrzucamy: kukurydzę, dodajemy pokrojony na grube paski ogórek oraz część startego na grubych oczkach, kapustę pekińską pokrojoną na duże kawałki, por zielony w drobne talarki, pomidorki koktajlowe w połówkach, drobno posiekany szczypiorek oraz ugotowany wcześniej na bulionie z wegetą makaron. Przyprawiamy
    wszystko i na koniec zalewamy sosem czosnkowym. Wstawiamy do lodówki.

    Zdjęcie sałatki:

  28. Rosołek DUŻE OKO bardzo syty i treściwy.

    składniki:
    -skrzydełka z kurczaka (5)
    -duża podwójna pierś z kurczaka
    -włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
    -grzybki suszone
    -makaron ‚Swojski Walcowany Krajanka’
    -kostka rosołowa

    przyprawy:
    -wegeta
    -pieprz
    -kminek
    -maggi w płynie
    -ziele angielskie
    -listki laurowe

    Skrzydełka i pierś wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą podgotowujemy z 2 kostkami rosołowymi do miękkości, dodajemy jarzyny i gotujemy też do miękkości – potem wyciągamy mięso i dzielimy na kawałki (skrzydełka bez kości rozdzielamy na mięso a pierś kroimy na kawałeczki) i wrzucamy mięsko z powrotem do bulionu dodając kilka suszonych grzybków, kminek, ziele angielskie, listki laurowe, doprawiamy delikatnie pieprzem, wegetą a kiedy warzywka są już miekkie to marchewkę kroimy na talarki i półtalarki, pietruszkę i seler na drobno, pora na drobne kawałki i na koniec jeszcze doprawiamy (wegeta, pieprz, maggi) – rosołek ma być delikatnie ostry;) Rosołek podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem na bulionie z wegetą. Nie jest to klasyczny rzadki rosół, tylko bardzo treściwy, leciuteńko ostrawy z nutą kminku, dużą ilością warzyw i mięska:)

    Zdjęcie rosołku:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s