Makaron w sosie szparagowym

Pomimo tego że Pani na targu powiedziała mi że zielonych szparagów się nie obiera do gotowania, to troszkę od końca posprawdzałam co niektóre. Pomimo to po gotowaniu te końce dalej nie były miękkie jak czubki.
Dlatego powstał pyszny sos z tych twardszych części, ten smaczny sos zainspirował mnie na jutrzejszą zupę krem:)

– 350g Makaron A’la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony
– 10 szt szparagów zielonych
– 2 łyżki masła
– 2 płaskie łyżki mąki
– 200ml śmietanki 18%
– 1 łyżka startego parmezanu
sos
– 10 zblanszowanych grubszych połówek szparagów
– 1 szklanka wywaru drobiowego
– 1 kopiasta łyżka mąki

Makaron ugotuj o 3 min krócej niż podano na opakowaniu. Z mąki i masła zrób zasmażkę i rozprowadź ją śmietanką, dodaj parmezan. Makaron dodaj do sosu i podgrzewaj mieszając do 3 min.

Szparagi podziel na pół. Grubsze części wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 min, następnie wrzuć górną część szparagów i gotuj kolejne 2-3 minuty.

Grubsze części szparagów zmiksuj blenderem, dodaj wywar oraz mąkę i zagotuj chwilę. Sos gotowy

Makaron podawaj na ciepło. Bardzo smakowały mi zielone szparagi:)

One thought on “Makaron w sosie szparagowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s