Kurczak z pomarańczami

– ok 2 kg kurczaka
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
sos
– 3 łyżeczki mąki
– 500ml soku pomarańczowego 100%
– 2 łyżki cytryny
– 2 pomarańcze
– 1/2 szklanki wywaru wołowego
– 2 łyżki dżemu z czarnej (lub czerwonej) porzeczki

Kurczaka natrzyj solą i pieprzem i piecz 1,5h w 200 stopniach. Po pierwszej godzinie obróć mięso.

Odlej 2 łyżki tłuszczu z mięsa i wymieszaj z mąką. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj by nie było grudek, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, wywar, dżem oraz cząstki z pomarańcz. Gotuj na małym ogniu do 10 min. Sos polej kurczaka, lub podaj osobno.
Podałam tylko do ryżu pełnoziarnistego.

Mocno pomarańczowy sos idealny do drobiu.

5 thoughts on “Kurczak z pomarańczami

  1. Wityaminka, ja kiedyś zrobiłam kaczke w pomarańczach na Sylwestra :))) Dawno temu, ale z tego, co mi świta, trochę inaczej niż Ty kurczaka ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s