Szparagi pod beszamelem

Jest kilka rzeczy do których nie wiem jak się zabrać i omijam z daleka, tak było również ze szparagami. Ciągle na google wyskakują takie piękne zielone badyle, a na rynku tylko białe. Obawiałam się porażki.

Nie było źle, jednak te nasze grube białe badyle od końca proponuję więcej obrać.

Polecam lekki obiadek:)

– pęczek szparagów (8-9 szt)
– 4 jaja
beszamel
– 350ml mleka
– 2 płaskie łyżki mąki
– łyżka masła
– 1/3 łyżeczki soli
– 1 płaska łyżeczka cząbru

– forma 28-30 cm szerokości

Szparagi obierz od końca 3/4 wysokości, blanszuj (włóż do wrzątku i gotuj 3 min). Formę natłuść i obsyp kaszą manną.

Składniki na beszamel dokładnie wymieszaj i zagotuj ciągle mieszając.
Szparagi ułóż na formie, zalej beszamelem. Wbij jaja między delikatnie rozsunięte szparagi.

Piecz w 180 stopniach do 25 min.

Dziękuję Pani Janinie Moskalczuk za inspirację:)

Znalezione w sieci:

Obróbka i zastosowanie

Odciąć dolną łykowatą część pędu
Usunąć cienką skórkę zaczynając poniżej główki.
Umyć pod bieżącą wodą.
Osuszyć.
Gotować w całości.
Ułożyć płasko w szerokim garnku.
Związać w pęczki, gotować na stojąco w wysokim garnku z sitkiem pod przykryciem. Najlepiej na parze.
Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie.

UWAGA!!!

Nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi, dlatego pod naciskiem zębów muszą być lekko chrupiące.
Szparagi ugotowane na pół twardo zachowują walory smakowe oraz składniki odżywcze.

7 thoughts on “Szparagi pod beszamelem

    1. Miło mi bardzo, ja nie mogę skorzystać ze wszystkich Twoich przepisów (z racji jak sama wiesz – alergii), ale chętnie zaglądam do Ciebie ponieważ cenię sobie przepisy z naturalnymi składnikami, bez chemii i zdrowe…:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s