Rosół z indyka

To już u mnie taka tradycja, nie właśnie nie w niedzielę gotuję rosół! Tylko jak ktoś w domu choruje.
Bardzo smaczny rosół na indyku. Śmiem twierdzić nawet że zdrowszy od tradycyjnego.

– grubsza część skrzydła z indyka
– 2l wody
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
– 1/2 cebuli
– 1 marchewka
– 1/8 bulwy selera
– 1/2 liścia kapusty włoskiej

– szklanka ryżu białego
– 2 szklani wody
– płaska łyżeczka soli

Indyka zalej wodą i zagotuj, zmniejsz tak minimalnie gaz by rosół przysłowiowo „pyrkał”. Dodaj pieprz w całości i płaską łyżeczkę soli.
Cebulę przypal i dodaj do rosołu.
Po 45 min dodaj resztę warzyw obranych. Gotuj kolejne 45min.

Przepłukany ryż zalej wodą i mieszając zagotuj, następnie gotuj 10 min pod przykryciem. Wymieszaj i odstaw na kolejne 15 min szczelnie przykryty.

Pysznie:)

2 thoughts on “Rosół z indyka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s