Czekoladowe cupcake z kremem orzechowym

DSC01729

ciasto
– szklanka (250ml) mąki
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mleka
– 1/3 szklanki cukru
– 2/3 szklanki słodkiego kakao
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
– na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
krem
– 3/4 szklanki orzechów włoskich
– 50g masła miękkiego
– 6 łyżek cukru pudru

Ciasto wymieszaj i wlej do formy tuż przed wstawieniem do piekarnika. Piecz do 20 min w 180 stopniach. Ciasto na cupcake po upieczeniu powinno być mniej zwarte niż ciasto na muffiny.

Babeczki dekorujemy po ostudzeniu ciasta.

Masło utrzyj z cukrem. Orzechy zmiel na puch. Wszystko delikatnie połącz i dekoruj babeczki. Nie posiadam szprycy, ale jakoś się udało:) Pysznie polecam!

„Cupcakes nawet nie zauważyły kryzysu – liczba cukierni i sprzedawanych ciastek stale rośnie. Były jednym z najczęściej poszukiwanych przepisów w Google’u, doczekały się reality show w cukierni i narodowego święta 15 grudnia. Chociaż przejedzeni kremem Amerykanie zastanawiają się, czy nadchodzi już zmierzch tego szaleństwa, red velvet i carrot cakes w wersji mini podbijają Europę. Uwaga, nie wszystko, co o nich myślisz, jest prawdą… więcej

6 thoughts on “Czekoladowe cupcake z kremem orzechowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s