Ciasto bez pieczenia na kruchym spodzie

spód
– 125g dobrej margaryny
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 2 łyżki mleka w proszku
– 1 łyżka cukru
– 15 herbatników (100g)

kolejne warstwy
– 200ml słodkiej śmietanki 12%
– 300ml gorącej wody
– 1 galaretka wiśniowa
– 2 mandarynki

Margarynę rozpuść i wymieszaj z kakao, mlekiem i cukrem. Herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masą. Wyłóż na tortownicy (24cm) i wyrównaj wygładzając, wstaw do lodówki.

Galaretkę rozpuść w wodzie. Połowę galaretki wymieszaj ze śmietanką i wlej na ostygnięty spód. Włóż ponownie do lodówki.

Kiedy środkowa warstwa ściągnie się, nałóż owoce i zalej resztą galaretki.

Taki deser robi się do południa przy krzątaninie kuchennej, a zajada się do poobiedniej kawy:)

4 thoughts on “Ciasto bez pieczenia na kruchym spodzie

  1. Fajne ! ja uwielbiam serniczek bez pieczenia robiony przez moją Babcie, nie wiem jak ale jest pyszny ! i dodam że nie ma spodu :-) tylko sam serek, w środku owoce – przeważnie brzoskwinie z puszki a na wierzchu galaretkę :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s