Pieczeń z selera i kaszy manny

Ta pieczeń jak zwykle wyszła spontanicznie, musiałam wyczarować jadalny obiad , a w lodówce pustki:)) W oryginalnym przepisie pieczeń jest bez kaszy a z jajkami. Lekki posmak chlebowy (efekt kaszy) nie kwalifikuje jej do pieczywa, a jako przystawka do ciepłych sosów mięsnych. Efekt mnie mile zaskoczył, dlatego koniecznie się dzielę.

– 2 średnie selery
– 1 cebula
– 1 szklanka kaszy manny
– 4 łyżek masła
– 4 łyżek oleju roślinnego
– 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1 łyżka przypraw
Kamis z czarnuszką i suszonymi pomidorami
(lub inną ulubioną mieszankę ziół)
– sól i pieprz

Selery i cebulę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Duś warzywa z tłuszczem na patelni do miękkości. Przełóż do blendera i miksuj na puch. Dodaj przyprawy, kaszę (surową), dopraw do smaku. Przełóż do keksówki i piecz 30 min w 195 stopniach.

Podałam z sosem pieczeniowym.

6 thoughts on “Pieczeń z selera i kaszy manny

  1. Chyba poproszę Wiewióry, by kiedyś zrobiła kotlety z jajek, kiedyś to było słynne danie barowo-stołówkowe – tak mnie ta Twoja pieczeń natchnęła ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s