Makron muszelki w sosie pieprzowym (Sola)

– 500 g mrożonej soli
– 400g Makarony Czanieckie Muszelka

sos
– 50g masła
– 1 płaska łyżka mąki
– szklanka (250ml) rosołu
– filiżanka (200ml) słodkiej śmietany 30%
– 1 łyżeczka zmielonego pieprzu zielonego
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (mieszanka: gorczyca biała, kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, liście laurowe)
– 1 łyżka soku z cytryny

(5-6 porcji)

Solę usmaż krótko na maśle. Makaron ugotuj al dente (2-3 min krócej niż zaleca producent makaronu).

Zrób zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadź ją rosołem, a następnie śmietaną. Dodaj pieprz zielony i ziołowy. Dodaj odcedzony makaron i zamieszaj (polecam największą patelnię jaką masz), podduś 2 minuty. Sola to miękka aromatyczna ryba która pięknie mi się „rozsypała” by ją wmieszać w makaron. Dodaj jeszcze sok z cytryny i gotowe!
Podawaj ciepłe.
Smaczne danie makaronowe z nuta pieprzu:)

9 thoughts on “Makron muszelki w sosie pieprzowym (Sola)

  1. Witaminko, przyznam, ze zdjęcie jest the best. te rozrzucone ziarenka pieprzu sprawiają, że całość wywołuje skurcze żołądka a ślinka sama nachodzi do ust.
    potwierdza się stara prawda, że nie sztuka ugotować, ale sztuka pokazać to tak, żeby inni chcieli jeść.
    Zatem może zmian nazwy bloga na Obiadowo i fotograficznie?:-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s