Babka pomarańczowa

– 1 szklanka mąki tortowej (250ml)
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 4 jaja
– 1 szklanka cukru pudru
– starta skórka z 1 pomarańczy
– sok z 1 mandarynki
– 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– kostka margaryny (250g)

Jajka zmiksuj z cukrem pudrem. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy jajecznej po łyżce miksując. Masło podgrzej by było płynne. Dodaj do ciasta skórkę z pomarańczy, sok, aromat, masło i wymieszaj.

Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, 50 min.

Prosta i pyszna Babka! Nie przepadam za lukrem, ale tobie polecam ponieważ babka jest mało słodka.

7 thoughts on “Babka pomarańczowa

  1. Jak zrobić pomarańczowy lukier (chodzi mi o kolor), nie używając barwników? Brałam sok, ale w małej ilości nie daje koloru, a w dużej lukier jest za rzadki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s