Pierogi na okrągło (Pierogi Ruskie)

Farsz
– 500g ziemniaków
– 150g seria białego półtłustego
– 1 jajko
– 1 cebula
– sól i pieprz

Ciasto
– 350g mąki
– 200ml wody letniej
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju roślinnego

Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i ostudź. Zmiel w maszynce razem z serem. Cebulkę drobno posiekaj i usmaż na złoto. Ziemniaki z serem, cebulką i jajkiem dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiej dodaj jajko, olej, szczyptę soli. Woda powinna być letnia, dodawaj pomału i zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka.

Ja rozwałkowałam na tyle cienko by już ciasta nie rozciągać tylko składać 2 krążki chowając 1 łyżkę farszu do środka. Brzegi ciasta dobrze sklej. Gotuj w wodzie z dodatkiem oleju, po wypłynięciu gotuj jeszcze do 4 min.

Wykrawane tradycyjną szklanką (250ml) wyszło 32 szt.

Polecam również po ostudzeniu podsmażane na masełku:)

20 thoughts on “Pierogi na okrągło (Pierogi Ruskie)

  1. moje ulubione :) uwielbiam ruskie pierogi, prosto z wody. Smażone już mi tak nie podchodzą, za to znam osoby, które specjalnie gotują, studzą i wrzucają na patelnię, żeby tylko mieć złociste :D

  2. No…tak. Najlepsze pierogi ruskie robiła moja babcia. Gdzie bym nie była i kto by ich nie robił, nie ma opcji…Babcine były the best. Mniam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s