Zupa neapolitańska z rybą (mintaj)

– 500g mintaja
– 2 małe cebule
– 2 łyżki masła
– 200g żółtego sera
– 200ml gęstej śmietany
– 2 żółtka
– sól i pieprz
– natka pietruszki
– 3 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego świderki

Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do garnka wraz z rybą. Zalej 2l wody, dodaj masło i gotuj 10 min.

Dodaj makaron i gotuj go do miękkości. Ważne by makaron był z pszenicy durum ponieważ makaron gotujesz w zupie i tam go zostawiasz, klasyczny makaron może ci się najzwyczajniej rozgotować.

Zestaw garnek z kuchenki. Zupę dopraw do smaku. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i startym serem żółtym i wrzuć to do garnka. Mieszaj aż wszystko się pięknie połączy, a ryba rozpadnie na kawałki do przełknięcia.
Podawaj zupę z posypaną natka pietruszki.

Pyszne, proste i zdrowe:) Polecam!

6 thoughts on “Zupa neapolitańska z rybą (mintaj)

  1. Co zup rybnych mam wielki niczym nieuzasadniony opór. Boję się zapachu ryby w zupie.
    Tylko raz w życiu więcej niż trochę zjadłem, była to zupa rybna rodem z kuchni węgierskiej, na super ostro, z grzaneczkami. Dopiero pod koniec uczty poczułem smak ryby… ale nie dominował, był gdzieś w dalekim tle.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s